Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Банди се опитват да поемат контрол над главното летище на Хаити при последната атака срещу ключови обекти

[post-views]
Доминикански дипломат в Хаити е бил отвлечен от банда

Тежковъоръжени банди се опитаха да завземат главното международно летище на Хаити „Тусен Лувертюр“, влизайки в престрелка с полицейски и военни части, на фона на рязката ескалация на насилието в страната, по време на която имаше и масово бягство на затворници от затворите, съобщи Асошиейтед прес.

Журналисти от Асошиейтед прес съобщиха за брониран камион на пистата на летището да стреля по бандите в опит да им попречи да проникнат на територията на комплекса, докато десетки служители бягат от свистящите куршуми.

Нападението е извършено броени часове, след като властите в Хаити наредиха полицейски час заради това, че въоръжени банди превзеха двата най-големи затвора в страната и освободиха хиляди затворници.

В неделя вечерта беше обявено 72-часово извънредно положение. Правителството съобщи, че ще се опита да залови избягалите.

Предполага се, че бандите контролират около 80% от столицата Порт о Пренс. Те все по-често координират действията си и избират за атаки някога немислими цели, като Централната банка например. Интернетът за много жители беше прекъсната, тъй като водещата мобилна мрежа на Хаити съобщи, че кабелна връзка е била прекъсната по време на погромите.

Миналата седмица посолството на САЩ заяви, че спира всички официални пътувания към страната. Снощи то призова всички американски граждани да напуснат страната възможно най-скоро. Администрацията на Джо Байдън, която отказа да изпрати войски в многонационални сили за Хаити, като същевременно предлага пари и логистична подкрепа за страната, заяви, че наблюдава със загриженост рязко влошаващата се ситуация със сигурността.

Засилването на насилието последва бурни протести през  последните дни, когато министър-председателят на Хаити Ариел Анри отиде в Кения, опитвайки се да договори международна мироопазваща мисия,  подкрепена от ООН и водена от източноафриканската държава.

Джими Шеризие, бивш елитен полицай, известен като Барбекюто, който е станал лидер на федерацията от банди, пое отговорност за ескалацията на насилието в Хаити. Той каза, че цели да залови ръководството на полицията на Хаити и министрите от правителството, а също да направи невъзможно завръщането на премиера в страната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани