Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Корабите, които влизат в йеменски води, трябва да получат разрешение, заяви министърът на телекомуникациите на хусите

[post-views]
Западните лидери са под все по-голям натиск за противодействие на хусите, докато военноморските им сили са в опасна близост с тези на Иран

Преди да навлязат в териториалните води на Йемен, корабите трябва да получат разрешение от контролираната от йеменските бунтовници хуси служба по морски транспорт, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на министъра на телекомуникациите Мисфер ал Нумаир.

Хусите в Йемен неведнъж изстрелват дронове и ракети срещу международни търговски плавателни съдове в Аденския залив от средата на ноември, като твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците срещу израелската офанзива в ивицата Газа.

Почти ежедневните атаки принудиха компаниите да търсят дълги и скъпи заобиколни маршрути, разпалвайки безпокойство, че войната между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“ може да дестабилизира целия район на Близкия изток.

САЩ и Великобритания бомбардираха цели на йеменските бунтовници хуси в отговор на тези нападения.

Териториалните води, засегнати от новата заповед, се простират наполовина навътре в широкия около 20 километра пролив Баб ал Мандеб, тясното устие на Червено море, през което минава около 15 процента от световния корабен трафик на път за или от Суецкия канал.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани