Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пхенян настоя Южна Корея и САЩ да спрат провеждането на военни учения и предупреди, че ще има последствия

[post-views]
Южна Корея и САЩ започват ключови годишни военни учения на фона на заплахите от страна на Северна Корея

Министерството на отбраната на Северна Корея настоя днес Южна Корея и САЩ да спрат провеждането на военни учения, като заяви, че тези маневри са репетиции за война и отправи предупреждение за последствията, съобщи севернокорейската агенция КЦТА.

Пхенян настоя Южна Корея и САЩ да спрат провеждането на военни учения и предупреди, че ще има последствия
Пхенян настоя Южна Корея и САЩ да спрат провеждането на военни учения и предупреди, че ще има последствия

Южнокорейските и американските въоръжени сили започнаха вчера ежегодните си пролетни учения, в които участват два пъти повече военнослужещи в сравнение с миналата година, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че маневрите имат за цел да подобрят взаимодействието на военните в отговор на нарастващите ядрени и ракетни заплахи от страна на Северна Корея.

Неназован говорител на севернокорейското министерство на отбраната заяви, че Пхенян категорично осъжда, както той ги нарече, „бесните, безразсъдни“ военни учения, настоявайки те да спрат, съобщи КЦТА.

Маневрите никога не могат да бъдат отбранителни, а са опит да се нахлуе в Северна Корея, каза говорителят, като обърна внимание на техния увеличен мащаб и участието на 11 страни членки на Командването на ООН (КООН).

„Ядрена война може да започне дори с една искра“, подчерта севернокорейският говорител, цитиран от КЦТА.

САЩ и Южна Корея ще трябва да „платят висока цена за погрешния си избор“, допълни официалният представител на Северна Корея, като отправи закана за провеждане на „военни действия за силен контрол над нестабилната среда за сигурност“.

Военните учения под името „Щит на свободата“, които ще приключат на 14 март, се провеждат в момент, когато Северна Корея се стреми да развие ядрения си потенциал с изпитания на ракети и други оръжия, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани