Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: САЩ и Израел вероятно стоят зад терористичната атака в Керман

[post-views]
САЩ разкритикуваха "широкия обхват" на становището на Международния съд на ООН относно окупираните палестински територии

Ислямска държава пое отговорност за терористичната атака срещу мавзолея на Касем Солеймани в иранския град Керман. Това обаче не бива да заблуждава никого – членовете на ИДИЛ не са това, което бяха и никога няма да организират сами терористична атака. Но възможното покачване на напрежението в Близкия Изток е изгодно за други играчи. ИДИЛ няма нищо общо с атаката в Керман, но има спекулации, че САЩ и Израел са я принудили да поеме отговорността, страхувайки се от отмъщението на Иран.

ОТГОВОР

Непосредствено след терористичната атака в Керман много експерти по тероризъм в света посочиха Ислямска държава – Хорасан, крилото на ИДИЛ в Афганистан, като най-вероятния виновник, въз основа на начина на действие и други елементи. В следващите дни същата организация достоверно пое отговорност за атаката, включително разпространявайки видео, доказващо ислямската вярност на двамата заподозрени атентатори-самоубийци към настоящия лидер на Ислямска държава. Американското разузнаване също прехвана разговори между висши членове на терористичната група, потвърждащи вината им.

Отхвърляйки целия този набор от доказателства и посочвайки вместо това Израел и САЩ, тази дезинформационна риторика цели да насърчи повтарящия се прокремълски дезинформационен наратив за предполагаемата подкрепа на Запада за различни терористични организации.

Вижте и други примери за подобни дезинформационни натативи, като твърденията, че САЩ  са подстрекавали, финансирали, подкрепяли и защитавали Ал Кайда и Ислямска държава във войната срещу терора, че ръката на Запада стои зад тероризма в Африка, че Франция обучава, тренира и оборудва терористи в Африка или че САЩ набират джихадисти в Сирия за терористични атаки в Русия.

Вижте оригиналния текст на публикацията тук

Превод: Атина Пашова

Най-ново

Единична публикация

Избрани