Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Норвегия започна натовското учение „NORDIC RESPONSE”

[post-views]
Четирима загинали при катастрофа на американски военен самолет в Норвегия

В Норвегия започна мащабното учение на НАТО „Нордик респонс“. Маневрите се провеждат по суша, въздух и море. В тях участват близо 20 хиляди военнослужещи, с десетки единици военна техника от 13 натовски държави и са част от започналото учение „Стедфаст дефендър“, което НАТО обяви за най-мащабното от края на студената война.

Домакин на годишните военни учения „Нордик Респонс 2024“ е Норвегия, като тази години те ще се проведат на площ от 500 км. Районът също не е избран случайно, защото част от него се намира недалеч от границата с Русия.

Йорн Квилър – ВС на Финландия:

„В крайна сметка това е Финмарк, район в който може да се очаква възможна руска агресия. И за това е важно да се тренира именно тук.“

Себастиан Мауруд – ВС на Швеция:

„Тук се научихме на дисциплина, да се грижим един за друг и най-важното да знаем какво правим. Обучени сме за това. Това ще ни позволи да изпитаме много положителни преживявания не само сега, но и в бъдеще.“

Успоредно с това учение, което се очаква да продължи две седмици, НАТО откри нова тактическа въздушна база в централна Албания.

Съоръжението, което е съвместен проект между Алианса и Албанското правителство ще е първата и за сега единствена натовска военновъздушна база разположена в Западните Балкани.

Базата освен за зараждането на самолети ще се използва и за складирането на оръжия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани