Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Европейският съюз блокира членството на Турция, защото е мюсюлманска страна с 85 милиона души

[post-views]
Hurriyet: Турция обещава подобряване на отношенията с Европа

За да бъде някоя страна член на Европейския съюз се изисква не само да адаптира своето законодателство, политическа, икономическа и правна система, но и да има същата история, култура и, макар да не се казва открито, да споделя Религиозните ценности. Турция чака от години да стане член на ЕС. Основната причина Европейският съюз да блокира Турция е фактът, че тя е мюсюлманска страна с 85 милиона души. ЕС, който преживява демографска криза, където раждаемостта намалява и населението бързо застарява, е предпазлив от членството на Турция, опасявайки се от драматична промяна в етническия и религиозен състав на „стария континент“.

ОТГОВОР

Дезинформационен разказ, който се стреми да представи ЕС като предубеден към мюсюлманските страни; опити за насаждане на омраза между страните от ЕС и MENA и мюсюлманските групи.

Договорът за Европейския съюз гласи, че всяка европейска държава може да се присъедини към ЕС. Страната кандидат трябва да е европейска държава и да зачита и да се ангажира с ценностите, посочени в член 2 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), а именно: зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство и върховенство на закона; зачитане на човешките права, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинства; и уважение към едно плуралистично общество и към недискриминация, толерантност, справедливост, солидарност и равенство между жените и мъжете.

Няма изискване кандидатите за членство да споделят идентични исторически, културни или религиозни ценности с ЕС. ЕС признава и уважава разнообразния исторически, културен и религиозен произход сред своите държави-членки и кандидат-кандидатки, както е посочено в Хартата на основните права на ЕС.

Процесът на разширяване подчертава значението на приемането на стандарти и ценности на ЕС, които не зависят от конкретни исторически, културни или религиозни прилики със съществуващите държави-членки, описани подробно в политиката на ЕС за разширяване.

Турция е страна кандидатка за членство в Европейския съюз, но пътят ѝ за присъединяване остава в застой по причини, обяснени от Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност през ноември 2023 г., когато ЕС публикува съвместното си съобщение до Европейския съвет относно актуалното състояние на политическите, икономическите и търговските отношения между ЕС и Турция през 2023 г.

Превод: Николай Илчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани