Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия отхвърли международната заповед за ареста на двама от генералите й

[post-views]
Изгледите за отношенията между ЕС и Русия са лоши след номинациите на Урсула фон дер Лайен и Кая Калас, каза Кремъл

Русия отхвърли издадените от Международния наказателен съд заповеди за арест на двама високопоставени командири, като фалшива провокация. Москва не признава правомощията на базирания в Хага трибунал и едва ли ще предаде висшите си офицери, коментират световните медии.

Във вторник Международния наказателен съд издаде заповед за ареста на бившият командир на руския черноморски флот адмирал Виктор Соколов, както и командира от въздушно-космическите сили Сергей Кобилаш.

Двамата са обвинени във военни престъпления за прякото им участие в масираните въздушни удари срещу гражданската енергийна инфраструктура на Украйна.

„Русия не е страната по Римския статут и не признава неговата юрисдикция, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Това е поредна фалшива провокация, която има за цел единствено да злепостави Русия“, допълни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментарът  е препратка към издадена миналата година заповед за арест на президента Владимир Путин по обвинения за незаконната депортация на деца от Украйна.

Русия категорично отрича всички обвинения за военни престъпления, независимо от хиляди доказателства за това.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани