Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индия потвърди смъртта на свой гражданин, който се е сражавал на страната на руската армия

[post-views]

Посолството на Индия в Москва обяви смъртта на свой гражданин, нает от руските въоръжени сили, няколко дни след като негов близък съобщи, че той е бил изпратен да се бие в Украйна, предаде Франс прес.

Две години след нахлуването на Русия в Украйна загинаха десетки хиляди военослужещи, а Москва се опитва да привлича войници от цял свят. Смъртта на Мохамед Асфан е първата, потвърдена от индийските власти, сред индийските граждани, привлечени от Москва да се бият в редиците на руската армия.

Посолството не уточнява обстоятелствата на смъртта на Асфан, но заявява, че е в контакт със семейството му и руските власти и заяви снощи в Екс, че „ще се постарае да изпрати тленните му останки в Индия“.

В края на февруари индийското външно министерство беше заявило, че се стреми да освободи от задълженията им около двадесет свои граждани, „хванати в капан“ от руската армия.  В края на февруари братът на Мохамед Асфан, Мохамед Имран, заяви пред АФП, че брат му е в неизвестност от почти два месеца. За последен път той се е обадил от град Ростов на Дон, в южната част на Русия, когато е съобщил на АФП, че е бил изпратен на фронтовата линия, обясни Имран.

Според Имран друг индийски войник, който е успял да избяга, е казал на семейството си, че 30-годишният Асфан е бил ранен от куршум.

Друг индиец, на 23 години, от щата Гуджарат, е бил убит при украински въздушен удар, докато е работил като „агент по сигурността“, съобщиха местни медии през февруари, като се позоваха на роднини и на друг индийски войник на фронтовата линия.

През февруари индийски войници заявиха АФП, че са се съгласили да се включат в армията в замяна на привлекателни заплати и руски паспорт.Те твърдят също, че им е било обещано, че няма да се бият, но че са били обучени да боравят с автомат „Калашников“ и други оръжия, преди да бъдат изпратени в Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани