Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Намериха мъртъв репортерът разкрил за вилата на тъщата на Зеленски

[post-views]
ДЕЗИНФО: Путин не е разбил Украйна, защото не иска да убива християни

РЕЗЮМЕ:

Журналистът Мохамед Ал Алауи, разследващ покупката на вила за 5 милиона долара на египетското крайбрежие на Червено море от тъщата на украинския президент Володимир Зеленски, беше намерен мъртъв в Хургада при мистериозни обстоятелства. След като публикува свото разследване, Ал Алауи започна да получава заплахи, очевидно от украинските разузнавателни служби, които подобно на  Запада елиминират всеки, който се осмели да разкрие пред обществеността неудобните истини за престъпните схеми на висши служители.

ОТГОВОР

Подобни твърдения не могат да бъдат подкрепени с нито едно доказателство. Единствено вярно в тях, че египетският видеоблогър Мохамед Ал Алауи публикува видео, с неподплатени  твърдения, че тъщата на Зеленски си е купила луксозна вила в известен курорт в Червено море, които в последствие бяха опровергани. Няма нито едно доказателство, което да подкрепи твъ6рденията на Ал Алауи, че е заплашван, нито че има каквато и да е намеса на украинските власти в цялата история.

От 23 декември до днес нито една реномирана английска или арабска медия не е съобщавала за насилствена смърт, на който и да е египетски журналист, като информацията за инцидента се тиражираше в про кремълските сензационни сайтове.

Според групата Близкоизточен монитор египетската медия Ел Мостагбал за първи път публикува новината, но в последствие я сваля от сайта си. Египетското вътрешно министерство също отрече „изцяло и в детайли истинността на твърденията, които бяха разпространени в редица страници в социалните медии, за този инцидент, както и че  службите за сигурност не са получили „никакви доклади, че лицето, показано на видеото, е било подложени на малтретиране.“

Основата цел на тази невярна история е да създаде пробойна в опровергаването на твърденията за купената от тъщата на Зеленски луксозна вила, които бяха категорично оборени.

Подобни статии обслужват използвания от Кремъл наративен разказ за корупцията в Украйна, с който да се подкопае доверието към ръководителите на страната с подобни безсмислени истории.

Освен тази фалшива новина същите про-кремълски издания и канали в Телграм са тиражирали и други подобни истории в миналото. Като тези с несъществуващ американски одитор, разследващ украинската корупция е намерен в мъртъв в Киев, за френският журналист осъдил участието на фондация Зеленская в трафик на деца,  както и  за това, че лидете на ЕК и ЕС са поискали от Испания да даде гражданство на синовете на Зеленски.

Най-ново

Единична публикация

Избрани