Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обсъждат създаване на нов род войски

[post-views]
Обсъждат създаване на нов род войски

Може да има подразделение на армията, което да действа с дронове.

Обсъжда се създаването на нов род въоръжени сили, които ще оперират с различни по вид и предназначение дронове, съобщи пред БНТ командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Масовото използване на дронове в украинския конфликт промени философията за водене на съвременния общовойскови бой. Ефективността на безпилотните летателни апарати за разузнаване, засичане на цели, координиране на огъня и използването им за директна атака на противника, се отчита от командването на Сухопътните ни войски и вече втора година опитът от войната се използва за обучение на нашите пехотни подразделения.

„Морските дронове и дистанционно управляемите системи са бъдещето в развитието на сътрудничеството между ВМС на България и Белгия“.Това заяви наскоро началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който беше на посещение в Белгия по покана на своя  колега адмирал Мишел Хофман.

Освен масовото навлизане на дронове от хеликоптерен тип, в Сухопътните войски от години се използва безпилотната система „Рейвън“, с много по-голям обсег на действие.

При слаба видимост, мъгла, силен вятър и обилен валеж, дроновете стават безполезни. Тук на помощ идват стари и изпитани разузнавателни системи, работещи чрез акустични или електромагнитни вълни. По време на визитата на началника на отбраната  в Белгия бяха обсъдени възможностите за военно-техническо и индустриално сътрудничество за развитие на способности в областта на отбраната. Изтъкнато бе, че поуките от бойните действия следва да бъдат използвани при последващото развитие на доктрините и развитието на военните способности с наситеното използване на дронове и дигитални технологии. „Съвременният общовойскови бой показа отново възможностите на артилерията, пехотата, инженерните формирования. Изобщо това, което го знаехме, че всичко е логистика в боя. Но се заражда нов род войски, свързани специално с дроновете и системите за противодействието им“, каза още командирът на Сухопътните войски.

Най-ново

Единична публикация

Избрани