Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Тръмп обжалва присъдата по делото за клевета на стойност 83,3 милиона долар, заведено от писателката Е. Джийн Карол

[post-views]
Доналд Тръмп съди Хилари Клинтън и други демократи заради твърденията за съглашателство с Русия на изборите в САЩ през 2016 г.

Бившият американски президент Доналд Тръмп обжалва днес присъдата по делото за клевета на писателката Е. Джийн Карол за 83,3 млн. долара, породено от това, че я нарекъл лъжкиня, след като тя го обвини, че я е изнасилил преди десетилетия, предаде Ройтерс.

Тръмп заяви, че обжалването му пред Втори окръжен апелативен съд в Манхатън ще обхване „всички неблагоприятни заповеди, постановления, укази, решения, становища, меморандуми, заключения или констатации“, довели до присъдата от 26 януари“.

Бившият президент също така разкри, че е подготвил 91,63 милиона долара за плащането на гаранция във връзка с обжалването, отразявайки обичайна практика на първоинстанционния съд, според която гаранцията се равнява на 110 процента от стойността, постановена при съдебното решение.

Обжалването дойде дни преди изтичането на крайния срок за Тръмп да плати 83,3 млн. долара обезщетение на Карол за клеветата срещу нея от 2019 г., когато като президент за първи път отрече твърдението ѝ, че я е изнасилил през 90-те години на миналия век в съблекалнята на луксозния магазин „Бергдорф Гудмън“ в Манхатън, отбелязва Си Ен Би Си.

Гаранцията от 91,63 млн. долара, която той е готов да плати, има за цел да обезпечи това обезщетение, в случай че обжалването на присъдата на съда, произнесена през януари се провали. Тръмп ще получи обратно парите от гаранцията, ако спечели обжалването си.

Съдебните заседатели присъдиха в полза на Карол обезщетение в размер на 18,3 млн. долара, включващо 7,3 млн. долара за емоционални вреди и 11 млн. долара за накърняване на репутацията ѝ, както и 65 млн. долара наказателни щети, отбелязва Ройтерс.

Финансовото състояние на Тръмп се влоши миналия месец, когато съдията, който реши, че той носи отговорност по искането на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс по гражданското дело за измама, го осъди да плати 454,2 млн. долара. Тръмп предложи да внесе гаранция от 100 млн. долара по това дело, но Джеймс заяви, че каквато и да било гаранция трябва да покрива изцяло сумата по  съдебното решение.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани