Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС заделя €1,5 млрд. за отбранителната промишленост

[post-views]
Европейски нюзрум: Съмненията в лидерската роля на САЩ доведоха до нови призиви за по-силна отбрана на ЕС

Европейска програма за отбранителна промишленост бе представена от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел в Брюксел

ЕС предвижда създаването на Европейска програма за отбранителна промишленост (EDIP), която да мобилизира 1,5 милиарда евро от бюджета на Съюза за периода 2025-2027 г. Това е част от първата по рода си Европейска стратегия за отбранителната промишленост (EDIS). Тя бе представена от Европейската комисия и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. За нея намекна на 28 февруари председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявление пред Европейския парламент в Страсбург.
Причина е руската агресия в Украйна и завръщането на конвенционалната война с висока интензивност на континента, изтъкват от Брюксел. На фона на тези събития ЕС и неговите страни членки трябва да повишат готовността си. От първостепенна важност е капацитетът на европейската отбранителна технологична и индустриална база (ЕОТИБ) да доставя на въоръжените сили на държавите от Съюза отбранителните системи и оборудване, от които се нуждаят, когато е необходимо и в необходимите обеми.
EDIS има за цел да укрепи промишления стълб на отбранителната готовност на ЕС. Това изисква повече публични и частни инвестиции. Иновациите също трябва да останат постоянен акцент на вниманието. Същевременно устойчивостта на външни сътресения и смущения трябва да бъде гарантирана чрез подобрена рамка за сигурност на доставките. На страните членки ще бъде предоставена нова правна рамка, наречена Структура на европейската програма за въоръжаване. Тя ще бъде средство за подкрепа на сътрудничеството в областта на отбраната през целия жизнен цикъл на способностите и потенциално ще се ползва от освобождаване от ДДС.
Ще бъде създаден пилотен Европейски военен механизъм за продажби, повишаване на осведомеността за наличието на отбранителни продукти от ЕОТИБ и улесняване на тяхното придобиване, включително чрез покупки „от правителство до правителство“. Стратегията призовава за подновяване на амбицията по отношение на бюджетните средства в настоящата Многогодишна финансова рамка (МФР), по-специално чрез EDIP, както и в следващата МФР. Предложението за регламент за създаване на EDIP включва бюджет от 1,5 милиарда евро, който следва да бъде допълнен с допълнителни суми за развитието на украинската отбранителна технологична и промишлена база (ОТПБ) и по-тясната интеграция с ЕОТИБ и пазара на отбранително оборудване в ЕС.
Ако страните членки (Съветът) на ЕС решат, част от неочакваните печалби, получени от централните депозитари на ценни книжа от блокирани руски държавни активи, биха могли да се използват за финансиране на подкрепа в рамките на предложената програма за Украйна и нейната отбранителна технологична и промишлена база. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани