Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китайският парламент одобри увеличение на военните разходи със 7,2 процента

[post-views]
Китай няма да участва в надпревара на въоръжаването

Китай ще увеличи разходите си за отбрана с повече от 7 процента, след като Общокитайското събрание на народните представители (еднокамарният парламент) прие решението в днешния заключителен ден на годишната си сесия, предаде ДПА. Агенцията посочва, че това Пекин увеличава военните си разходи за втора поредна година.

Около 2900 депутати одобриха в края на сесията годишния бюджет, който с увеличението от 7,2 процента нараства до 1,67 милиарда юана (232,4 милиона долара).

Новото увеличение последва строгото предупреждение, отправено за пореден път от комунистическите лидери в Пекин по отношение на демократично управлявания Тайван. Миналата седмица китайският външен министър Ван И предупреди останалите държави да не се намесват в спора между Китай и самоуправляващия се остров.

Онези, които подкрепят независимостта на Тайван, „ще се изгорят, докато си играят с огъня, и ще берат горчивите плодове на това, което са посели“, Заяви Ван на пресконференция в четвъртък в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент. Първият дипломат на страната нарече произведените през януари избори за президент и парламент на Тайван „просто местни избори в една част от Китай“.

Управляващата Китайска комунистическа партия брои Тайван за китайска територия, въпреки че островът с население от около 23 милиона души има свое независимо правителство от 1949 г. Досегашният вицепрезидент Уилям Лай бе избран за президент и се очаква да встъпи в длъжност на 20 май.

ДПА отбелязва, че, както се е очаквало, китайските народни представители са одобрили и набелязването на ръст на икономическия растеж за настоящата година от 5 процента, което някои наблюдатели са определели като доста амбициозна цел. Министър-председателят Ли Цян обяви в първия ден на сесията във вторник този ръст, макар и втората по сила икономика в света да е изправена пред намаляващи поръчки за стоките ѝ от световните пазари, понижено домашно потребление и криза в имотния сектор.

ДПА посочва, че след края на тази сесия на Общокитайското събрание на народните представители не е имало пресконференция, което се случва за първи път от 30 години. Според агенцията това е един от малкото случаи, в които премиерът говори пред медиите и това се излъчва пряко по телевизията. Макар и подобна пресконференция с присъствието на журналисти от Китай и чужбина да е дирижирана и въпросите да са одобрени предварително, липсата на подобна проява се приема от ДПА като затваряне на още един канал на информация от Пекин.

Китайският парламент, чиято годишна сесия се провежда едновременно със заседанията на консултативния орган, известен под името Китайска народна политическа консултативна конференция, има по-скоро представителна функция, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани