Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швеция заема подобаващо място с присъединяването си към НАТО, заяви Столтенберг

[post-views]
Швеция вече е пълноправен член на НАТО

Швеция заема подобаващо място с присъединяването си към НАТО, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с шведския премиер Улф Кристершон в централата на алианса в Брюксел. По-късно днес знамето на Швеция ще бъде издигнато пред централата на алианса, след като миналата седмица държавата завърши процеса по присъединяване и стана 32-рата страна от военния съюз.

Днес е наистина исторически ден, посочи Столтенберг. След повече от 200 години неутралитет Швеция става част от НАТО. Няма план за повишаване на броя на страните от НАТО с ядрено оръжие, нито за разполагане на батальони в Швеция, допълни той в отговор на въпрос.

Когато руският президент Владимир Путин започна войната в Украйна преди две години, искаше по-малко НАТО и повече контрол над съседите, да разруши Украйна като суверенна държава, но се провали, обобщи Столтенберг. Украйна е по-близо до членство в пакта отвсякога. Путин започна войната и може да я прекрати днес. Украйна няма тази възможност, да се предаде не означава да постигне мир, добави той. Трябва да покажем на Путин, че няма да получи това, което иска на бойното поле. Той трябва да седне на масата за преговори, за да се намери решение, в което Украйна остава суверенна нация, настоя Столтенберг. Русия няма думата какъв път избират европейските държави, допълни той.

Кристершон посочи, че Русия ще остане заплаха за сигурността и напредъка на Европа в обозримо бъдеще. Швеция вече изпълнява изискването за отбранителни разходи, равни на два процента от БВП, отбеляза той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани