Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва свещения за мюсюлманите Рамадан, на фона на военните действия в Ивицата Газа

[post-views]
Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

В разгара на войната между Хамас и Израел, свещеният месец за мюсюлманите – Рамадан започва в Близкия изток. В същото време, в ивицата Газа военновъздушните сили на Италия  евакуираха нуждаещи се от медицинска помощ. Това е третата хуманитарна операция на страната от началото на войната. 

Мюсюлманите се събраха в джамията Ал-Акса в Йерусалим още вчера, за да отпразнуват началото на Рамадан. Въпреки че джамията беше огнище на ескалацията на израелско-палестинското насилие, Тел Авив увери, че няма да ограничи поклонението на свещеното място за мюсюлманите. ,,Нашата война не е срещу исляма, а срещу тези, които нараняват ислямските ценности. Срещу онези, които извършват престъпления срещу човечеството и се стремят да разкъсат израелското общество и нашето общо бъдеще“, каза в обръщение военният министър на Израел Бени Ганц. В палестинския анклав вярващите нямат много възможности да отпразнуват началото на Светия месец. По-рано тази година властите в Газа съобщиха, че повече от 1000 джамии са били разрушени и тежко повредени по време на войната.

Междувременно, Италия евакуира 45 души от Газа, сред които14 деца, 8 възрастни и 23 болногледачи, които ще бъдат лекувани в някои от най-добрите педиатрични болници в Италия. Най-малката се казва Айсел, момиченце и е само на 4 месеца. Операцията беше  извършена от екип на ВВС и военномедицински и парамедицински персонал.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани