Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

При липсата на кадри се налага многопрофилна подготовка

[post-views]
При липсата на кадри се налага многопрофилна подготовка

Вгледаш ли се в лицата на редиците в строя, ще прочетеш диапазон от най-различни емоционални състояния. Ученията, полигоните, сезоните и преодолените трудности са оставили своите знаци на една равносметка, която ражда професионално самочувствие, увереност и колективния синхрон във врачанския 10-ти механизиран батальон. Другояче казано – единение и екипност. През изминалата 2023 г. едно от големите изпитания за гарнизона беше батальонното тактическо учение, провеждано от 3 бригадно командване Благоевград на полигон Корен. Участва почти целия личен състав.
Командирът на поделението подполковник Симеон Гаджев поясни, че сред най-важните елементи е умението да се сглобят действията на отделните звена. Резултатите от учението показаха изключително ниво на професионализъм, тъй като през годината са преминали и редица по-малки учения – бойни стрелби с отделенията, с взводовете и с механизираните роти. При тях
личният състав е достатъчно сглобен и трениран като цяло добре подготвен за голямото учение, в което участват и войски и от други нации.

Подполковник Гаджев конкретизира: „Военнослужещите попадат в среда, която не е обичайна за тях. Там имат възможност да общуват и да се стиковат с други въоръжения и техники, с които работят поделенията от Българската армия. Особено полезно се оказва сравнението с подготовката и начина на реагиране на чуждите формирования. Нашата техника без да е от най-модерните, се оказа изключително надеждна и гъвкава. Въпреки че техниката на другите армии е по-модерна, с нашата доказахме, че сме тренирани достатъчно добре и не им отстъпваме по нищо в своя професионализъм…“ Подполковник Гаджев добави нещо важно – при изпълнението на задачите българският войник може да се окаже по-ефективен в променящи се обстоятелства. „Нашите военнослужещи в ежедневието си изпълняват не само задачата, която е за конкретната му длъжност, за която е назначен, а се налага да решават и допълнителни задачи, поради некомплекта ни. По-голямата част от войниците са взаимозаменяеми в различните специалности…“.

Що се отнася до кадрите, които поддържат тази техника, проблемите са доста сложни. В гарнизона все още имат войници и сержанти, които се адаптират и усъвършенстват подготовката си по поддръжка на техниката, но с годините броят им намалява. Качествени и подготвени хора през изтеклата година са напуснали, тъй като сервизите в цивилния живот предлагат по-добро заплащане. При такава постоянна загуба на подготвени кадри се очертава занапред да има още повече проблеми с поддръжката на техниката. Безспорно е едно – ключът към разсичане на този гордиев възел са социалният пакет и заплатите.

Учението за сертификация на полигон Сливница

Но когато попитах подполковник Гаджев, какви са му препоръките, той беше много предпазлив: „периодично подаваме по команден ред нашите препоръки, когато искат мнение от нас как да се повиши статусът на военнослужещия. Надявам се, че се обобщават и се изпращат, където е необходимо…“ Но засега при окомплектоването срещат големи трудности. За миналата година са им отпуснали 33 места в обявата за кандидатстване. След проведения конкурс в поделението са постъпили едва 13 нови кадрови войници.
Няма желаещи. Преди години при обявени 40 места е имало около 100 молби за кандидатстване, сега при обявени 30 имаше едва 25. Друго препятствие са проблемите по здравословното състояние на хората. Те още във Военномедицинска академия не могат да покрият изискванията за здравословния статус. Възрастовият диапазон също оказва влияние – човек на 40 години е с почти изхабено физическо здраве. Най-подходящи за професията кадрови войник са хора между 20 и 35 години максимум. След това би трябвало да се насочат в следващото стъпало и следващите звания, ако решат, че това е тяхната професия – да продължат да се развиват.

За тази година също предстои конкурс – очакват да попълнят места от всяко естество – липсват специалисти както за механизираните роти, така и за почти всички специалности в механизирания батальон. „Подали сме списък за необходимите места. Малко скептично съм настроен, че конкурсът от миналата година ще се повтори. Дори още 13 кадрови военнослужещи да постъпят, през изтеклата година сме загубили близо 30. Вървим назад… Закъсали сме го особено с водачите на техниката – водачи почти няма“, поясни командирът на поделението.

Разговорът за мотивацията на наличния състав не буди прекомерен оптимизъм. Според подполковник Гаджев, колкото и да харесват професията си, всеки от военнослужещите храни семейство. И търси нещо по-добро. Задържат се обикновено тези, които са прекрачили 40 години. Но нерядко и те напускат, тъй като това е предела за престояване във войнишкото звание. След някоя и друга година предстои да бъдат освободени. Започват да търсят възможности за друго препитание. Като войник, ако те освободят на 46 или 47 години, оставаш на улицата без нищо. Очевидно е, че са необходими радикални мерки, за да бъде преобърната тенденцията.

Планове за доставка на нови машини в батальона през тази година няма. Ще усъвършенстват същите задачи, които вече са тренирали. Продължават с предвидените учения за годината и подпомагането на МВР по охрана на българо-турската граница.
Батальонът поддържа 4 формирования за съдействие и овладяване на последствията от бедствия и аварии. Личният състав е подготвен да действа при тежки зимни условия за ликвидиране на последствията от наводнения и пожари. През миналата година модулът е бил активиран в помощ на община Берковица близо 10 дни. Заварили са 6 улици в един от кварталите превърнати в реки. Не се е налагало да спасяват хора, но помагали при надвиснала опасност от срутване. Покрай някои къщи минавала река. Издигнали бент, само за 2 дни. Пренесли и натрупали около 2000-3000 чувала с пясък, за да не се подкопаят основите им. Модулите са добре оборудвани – с лодки, помпи за източване на вода, инструменти, предпазни средства, екипировка на личния състав. Проверката им в действие е показала, че с оборудването се работи ефективно.

През април на батальона му предстои тактическо учение с бойна стрелба с мотопехотна рота, която поддържа готовност към Силите за бърз отговор на НАТО (NRF). През миналата година тя е имала едно учение за сертификация. Сертифициран е и батальона с оценка „боеготов“ с минимални пропуски и бележки от сертификационната комисия. По думите на подполковник Гаджев, всички са вложили необходимото старание. „Командирът на ротата капитан Калоян Цветков изкара цялата оценка на ротата, много добре бяха подготвени. Но техниката беше подготвена – водачите се представиха добре…“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани