Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Западът реши да организира поредната цветна революция в Сърбия

[post-views]
В Сърбия избират президент и парламент

РЕЗЮМЕ

През 2022 г. сръбският националистически президент Александър Вучич не се присъедини към общоевропейската антируска вълна, опитвайки се да поддържа нормални отношения както със Запада, така и с Русия. Ръководството на западните държави реши да организира поредната „цветна революция” в Сърбия.

ОТГОВОР

Повтарящи се прокремълски дезинформационни разкази, лъжливо оформящи неотдавнашните протести в Сърбия през декември 2023 г. като подкрепяни от Запада, целящи да ги представят като дирижирани от чужбина усилия за дестабилизация. Няма доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Прокремълските медии често лъжливо представят народните протести по света като подтикнати от чужбина, често от САЩ и Запада. Дезинформационният разказ е приложен, наред с други, към доклади за протести в Грузия, Украйна, Армения, Чехия, България, Беларус, Венецуела, Словакия, Хонконг, за да се представят протестните движения като агресивни участници, които постоянно подготвят нови преврати.

Протестите в Сърбия бяха предизвикани от съобщения за изборни нарушения по време на неотдавнашните парламентарни и местни избори, спечелени от Сръбската прогресивна партия (SNS). Международна мониторингова мисия отбеляза „злоупотребата с публични ресурси, липсата на разделение между официалните функции и предизборните дейности, както и сплашването и натиска върху избирателите, включително случаи на купуване на гласове“.

Райнхолд Лопатка, ръководител на наблюдателната мисия на ОССЕ, каза: „макар че изборите бяха технически добре организирани, те се развиха сред социално и политически разделени пейзажи. Решаващото участие на президента доминираше в изборния процес, а използването на името му от една от кандидатските листи, заедно с пристрастието в медиите, допринесоха за неравнопоставени условия на игра“.

Превод: Ива Сапунджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани