Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Латвийската полиция ще проверява руснаците, които отиват да гласуват в посолството на президентските избори в Русия

[post-views]
Латвия готви затваряне на пристанищата си за руски кораби

Латвийската полиция ще проверява разрешителното за пребиваване в страната на руснаците, които отиват да гласуват в посолството на президентските избори в Русия, и ще депортира хора при необходимост, предупреди нейният началник Армандс Рукс, цитиран от Франс прес.

Той каза още вчера, че полицаите също така ще следят за опити за прославяне на войната срещу Украйна.

„Ще има мобилни контролно-пропускателни пунктове по улиците около посолството, за да се проверява дали тези руски граждани… наистина мат право да пребивават в Латвия“, обясни Рукс. Той даде да се разбере, че латвийската полиция ще проявява „нулева толерантност към всеки, който се опита да използва (случая), за да оправдае нахлуването в Украйна и военните престъпления, извършени там“.

В петък латвийската миграционна служба нареди на руските граждани, които нямат разрешение за пребиваване, да напуснат страната. 

Заедно Литва и Естония, Латвия е сред най-острите критици на руската пълномащабна инвазия в Украйна. Сега трите балтийски републики, които са били част от Съветския съюз, вече членуват в Европейския съюз и НАТО.

Президентските избори в Русия са насрочени на 17 март, като гласуването ще започне още два дни по-рано. Преизбирането на президента Владимир Путин на практика е сигурно.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани