Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ са изправени пред „все по-крехък световен ред“, предупреждават американските разузнавателни агенции

[post-views]
Армията на САЩ с нови удари срещу хутите в Йемен

Американските разузнавателни агенции предупредиха, че САЩ са изправени пред „все по-крехък световен ред“, който е под натиск заради противопоставянето между великите сили,

заради транснационални предизвикателства и регионални конфликти. Това предупреждение се съдържа в доклад, изготвен по повод изслушването днес на ръководителите на разузнавателните агенциите в Сената на Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс.

„Един амбициозен, но обхванат от безпокойства Китай, една конфронтираща се Русия, регионални сили, като Иран, и по-способни недържавни играчи отправят предизвикателство пред дългогодишните правила на международния ред, както и пред превъзходството на САЩ в него“, казват агенциите в доклада, озаглавен „Годишната оценка на заплахите за 2024 г. на разузнавателните служби на САЩ“.

Докладът до голяма степен се фокусира върху заплахите от страна на Китай и Русия, най-големите съперници на САЩ. Китай предоставя икономическа помощ и помощ в областта на сигурността на Русия, докато тя води войната си в Украйна, като подкрепя по този начин руската индустриалната база, се казва в доклада.

„Търговията между Китай и Русия се е увеличила от началото на войната в Украйна, а (китайският) износ на стоки с потенциална военна употреба е нараснал повече от три пъти от 2022 г.“, се казва в доклада.

Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване, призова днес американските конгресмени да одобрят повече военна помощ за Украйна. Тя заяви, че е „трудно да си представим как Украйна“ може да задържи територията, която си е възвърнала от Русия, без повече помощ от Вашингтон.

Хейнс изрази също така опасения, че конфликтът в Газа между Израел и „Хамас“ може да доведе до разпространение на несигурността в световен мащаб. „Кризата в Газа е ярък пример за това как регионалните събития имат потенциала за по-широки и дори глобални последици“, каза Хейнс.

Тя отбеляза нападенията на хусите срещу морския транспорт и припомни, че групировките „Ал Каида“ и „Ислямска държава“, вдъхновени от Хамас, са призовали поддръжниците си да извършват нападения срещу израелски и американски интереси.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани