Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: САЩ и ЕС не искат мир в Близкия изток

[post-views]
ЕС започва одит на предоставената на Украйна помощ в областта на сигурността и отбраната

РЕЗЮМЕ: Глобалните сили на света не искат окончателен край на палестинско-израелския конфликт. Никоя страна не иска да види свободна и мощна държава Израел. Както е известно, във всички големи държави и водещи организации по света има достатъчно евреи. Необикновените таланти на тези евреи им позволяват да влияят върху процесите, протичащи в институциите, в които живеят или работят. Следователно формирането на безгрижна държава за евреите не е от полза за никого.

Поради тази причина глобалните сили, като САЩ, членовете на ЕС и други страни, привидно подкрепят Израел, но също така подпомагат Хамас, когато възникне възможност. Ако САЩ или Европа наистина искаха траен мир в Близкия изток, те поне щяха да посредничат между страните. През последните два месеца обаче не видяхме нито една инициатива за посредничество.

ОТГОВОР: Дезинформационен разказ, който представя Запада негативно в контекста на израелската офанзива в Газа през 2023 г. в отговор на терористичните атаки на Хамас на 7 октомври 2023 г.

Както Съединените щати, така и Европейският съюз последователно се застъпват за мирно разрешаване на израелско-палестинското напрежение, както преди, така и след 7 октомври 2023 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за съживяване на мирния процес между Израел и Палестина по време на планираното му посещение в Палестина през 2022 г. Този призив беше повторен по време на съвместна пресконференция с израелския премиер Яир Лапид в Йерусалим.

Европейският съюз, както и отделни европейски лидери и дипломати, последователно призовават за мир между Израел и Палестина. Например френският президент Макрон по време на посещението си в Израел през октомври 2023 г. настоя за започване на мирния процес. Германският външен министър Аналена Бербок потвърди подкрепата си за мирния процес по време на среща на върха в Кайро.

Жозеп Борел, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, също посети Близкия изток през януари 2024 г., като подчерта ангажимента на ЕС за решение с две държави и значението на възобновяването на диалога между Израел и Палестина. Посещението на Борел подчертава активната роля на ЕС в търсенето на дипломатически и мирни решения на продължаващия конфликт. Изявлението му може да бъде прочетено тук / https://www.eeas.europa.eu/eeas/gaza-conflict-remarks-high-representative-joseph-borrell-after-his-visit-saudi-arabia_en/, но ясно заявява:

„Войната трябва да спре, а не да се разширява. И единственото решение за избягване на разширяването на войната е да се търси политическо решение за конфликта между Израел и Палестина. И това ще изисква силен ангажимент на международната общност и като начало от европейските и арабските общности“.

След конфликта, започнал през октомври, президентът Джо Байдън подчерта, че и израелците, и палестинците заслужават да живеят рамо до рамо в сигурност, достойнство и мир. Държавният секретар на САЩ Блинкен също изрази подкрепа за мира между Израел и Палестина по време на посещението си в Тел Авив.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/us-and-eu-do-not-want-peace-in-middle-east

Мария Петкова

Най-ново

Единична публикация

Избрани