Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гладът се използва като оръжие в ивицата Газа, заяви Жозеп Борел пред Съвета за сигурност на ООН

[post-views]
ЕС: Виновните за военни престъпления в Украйна ще понесат отговорност

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел разкритикува блокирането на доставките на помощи за нуждаещите се в ивицата Газа, предаде ДПА.

„Гладът се използва като оръжие за водене на война“, заяви днес Борел пред Съвета за сигурност на ООН (СЗС) в Ню Йорк.

Без да назовава Израел, първият дипломат на ЕС изказа мнение, че кризата в палестинския анклав не е следствие на природно бедствие или земетресение, а е предизвикана от човека.

„И когато търсим алтернативни начини за оказване на помощ – по море или по въздух – трябва да напомним, че трябва да го направим, защото естественият начин за оказване на помощ по пътищата е затворен, изкуствено затворен“, заяви той и допълни, че стотици хиляди хора в ивицата Газа са изложени на сериозен риск от гладна смърт в резултат на войната.

Борел говори по време на ежегодното заседание на СЗС за сътрудничеството между ЕС и ООН, отбелязва ДПА.

По данни на Световната програма по прехраната (СПП) към ООН доставките в някои части палестинския анклав са почти невъзможни. Доброволците също съобщават, че са били възпрепятствани, а някои от конвоите са били разграбвани.

Войната в Газа бе предизвикана от трансграничното нападение на въоръжената палестинска групировка „Хамас“, наред с други, на 7 октомври, при което бойци от ивицата Газа убиха около 1200 души в Израел и взеха стотици цивилни за заложници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани