Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рекордни поръчки в европейския военен производител MBDA

[post-views]
Рекордни поръчки в европейския военен производител MBDA

Европейският производител на ракети MBDA получи рекордни поръчки през 2023 г., тъй като европейските държави побързаха да подсилят системите си за въздушна отбрана след нахлуването на Русия в Украйна.

MBDA е регистрирала поръчки за 9,9 млрд. евро през 2023 г. в сравнение с 5,1 млрд. евро през 2021 г., годината преди нахлуването на Русия, заяви на пресконференция президентът на компанията Ерик Беранже.

Около 70 % от тези поръчки са свързани с противовъздушни ракети като Mistral, CAMM, Mica и Aster.

Две от поръчките през миналата година са били на стойност над един милиард евро. Италия и Франция сключиха съвместна поръчка за близо 700 ракети Aster за своите военноморски и сухопътни сили, а Полша изразходва 2,2 млрд. евро за 44 пускови установки и няколкостотин противовъздушни ракети CAMM.

MBDA, вторият по големина производител на ракети в света, се държи от Airbus (37,5 %), британската BAE Systems (37,5 %) и италианската Leonardo (25 %).

В края на миналата година портфейлът му от поръчки възлиза на 28 млрд. евро. Продажбите за годината са се увеличили със 7 % до 4,5 млрд. евро.

Берангер заяви, че компанията се стреми да ускори производството си въпреки „високото напрежение“ във веригите за доставки.

Той заяви, че производството на Mistral, който има пробег до 8 км, е нараснало от 10 през август 2022 г. на 20 броя месечно и трябва да достигне 40 броя до 2025 г.

„Голямата промяна от февруари 2022 г. насам е, че брутално, времето има значение“, каза той.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани