Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелският министър на отбраната не се отказва от офанзива срещу Рафах

[post-views]
Израелските войски са напуснали Газа, за да се подготвят за нови операции, включително в Рафах, заяви Галант

Израелските военни заявиха, че се опитват да „наводнят“ ивицата Газа с помощи. Втори кораб с хранителни продукти за бедстващите палестинци анклава се подготвя да отплава от кипърското пристанище Ларнака, натоварен с 300 тона хранителни продукти. След като Съединените щати многократно призоваха Израел да се справи с хуманитарната криза в Газа, американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че се работи усилено за морския коридор за доставяне на помощи. Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър се обяви за предсрочни избори в Израел.

Израел трябва да направи „значителни корекции“, за да постигне траен мир с палестинците, заяви лидерът на мнозинството в американския Сенат Чък Шумър, който определи като „сериозна грешка“, ако правителството на Нетаняху продължи да отхвърля решението за две държави. Шумър, който е най-високопоставеният еврейски политик в Съединените щати, призова за провеждането на предсрочни избори в Израел, тъй като „много граждани са загубили доверието в кабинета“.

На свой ред държавният секретар Антъни Блинкън потвърди, че въпреки усилията на израелското правителство да защити Израел от заплахата, която представлява „Хамас“, то трябва да превърне сигурността на цивилните и хуманитарната помощ за хората в нужда в свой приоритет. След конферентен разговор с представители на Кипър, Великобритания, Обединените арабски емирства, Катар, ЕС и ООН за организирането на морски коридор за доставка на хуманитарна помощ за жителите на Газа Блинкън подчерта:

„Този коридор ще позволи разпределението на до 2 милиона пакета хранителни продукти, лекарства и друга хуманитарна помощ на ден, но ще отнеме време, въпреки че работим усилено. И искам да подчертая: помощта през този коридор е само допълнение, а не заместител на други начини за изпращане на хуманитарни доставки в Газа“.

Независимо от международния натиск израелският министър на отбраната Йоав Галант намекна, че не се отказва от офанзива срещу най-южния град в ивицата Газа – Рафах, където са се струпали над два милиона палестинци. „Терористите няма къде повече да се скрият“, написа Галант в социалната мрежа „Х“.

Необичайно критично за израелски военен, бригаден генерал Дан Голдфус, който командва израелските сили в град Хан Юнис, призова израелското правителство да е „на висотата“ на войниците, които се бият в Газа. Пред журналисти генералът се обърна към политическите лидери с критика, че „не всеки участва“ във военните действия, имайки предвид ултраортодоксалните евреи, които могат да се освобождават от военна служба. По-рано министърът на отбраната Галант представи реформа, с която да отпадне тази възможност.

Източник: bnr.bg

Избрани