Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обмисляната от САЩ забрана на „ТикТок“ не би била честна, заяви китайското външно министерство

[post-views]
Пекин няма интерес от трета световна война

Не е честно да се позоваваш на съображения, свързани с националната сигурност, за да ограничаваш конкурентните преимущества на другите страни, заяви днес говорител на китайското външно министерство Ван Вънбин, цитиран от Ройтерс.

Изявлението на китайския говорител е свързано с американски законопроект, който предвижда срок от около шест месеца за „БайтДенс“, компанията собственик на китайското приложение „ТикТок“, да се раздели с активите си в САЩ или „ТикТок“ да бъде забранен в САЩ.

Това е най-скорошната стъпка, която Вашингтон предприема във връзка с опасенията си в сферата на националната сигурност по отношение на Китай.

Законопроектът, касаещ „ТикТок“, бе одобрен вчера от Камарата на представителите.

„Приемането на този законопроект от Камарата на представителите е в противоречие с принципите на честната конкуренция и с международните търговски правила. Ако така наречените съображения в сферата на сигурност могат да бъдат използвани произволно, за да се действа срещу успешните компании на други страни, то няма как да говорим за честност“, изтъкна Ван Вънбин.

Законодателната инициатива, свръзана с „ТикТок“, бе инициирана заради опасения, че данните на американските потребители на „ТикТок“ може да се окажат в ръцете на китайското правителство.

Съдбата на приложението „ТикТок“, което се използва от около 170 милиона американци, се превърна в главна тема във Вашингтон. Конгресмени казват, че канцелариите им са засипани с обаждания от потребители на „ТикТок“, които са против законопроекта.

Ван Вънбин заяви, че САЩ не разполагат с доказателства, че „ТикТок“ нарушава американските правила за национална сигурност.

Съдбата на законопроекта в Сената е неясна, отбелязва Франс прес. Американски знаменитости се противопоставят на идеята за забрана на едно от най-използваните приложения, което се ползва с особена популярност сред младите хора.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани