Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полското проевропейско правителство ще отстрани 50 посланици, назначени от предишните управляващи

[post-views]
Полша ще инвестира над 2,5 милиарда долара в укрепване на границата си с Русия и Беларус

Полша ще смени 50 от посланиците си в чужбина като част от усилията на новото проевропейско правителство, за да подобри работата на дипломатическите мисии във времена на трудности, заяви днес Министерството на външните работи, цитирано от Асошиейтед прес. Всички дипломати са били назначени от предишните десни управляващи.

В изявлението на министерството не се посочват имената на посланиците, които ще бъдат отстранени от външния министър Радослав Шикорски. Предишното евроскептично правителство управлява осем години, до декември 2023 година. Министерството заяви, че решението е било одобрено от премиера Доналд Туск и че процесът е започнал.

В изявлението не се казва кога отстранените посланици ще бъдат сменени и дали ще има закрити позиции в някое от посолствата на Полша в други страни.

Въпреки това отзоваването на дипломатите може да не бъде одобрено от президента Анджей Дуда, който е близък с предишното правителство и е критичен към Туск.

Министерството съобщи, че промяната е била „необходима“ и ще послужи за „по-добро, професионално изпълнение на трудните задачи“, пред които е изправена външната политика на Полша.

Туск каза, че е от ключово значение да има екип от верни пратеници в трудните времена, в които съседна Украйна отблъсква пълномащабната руска инвазия. Той подчерта, че това не е „отмъщение“ срещу неговите предшественици. Премиерът заяви още, че има високо мнение за полския посланик във Вашингтон Марек Магеровски, което предполага, че той няма да бъде сменен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани