Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Готови ли сме да се бием за Родината?

[post-views]
Доклад настоява за ускоряване на модернизацията на армията

Ако имаше война, в която е включена и България, бихте ли се били за страната си? „Да“ казват 30 процента от българите, запитани в проучване на „Галъп интернешънъл“, а други 42% отговарят отрицателно, като 28% не знаят как биха постъпили или отказват да дадат отговор. Същият въпрос е бил зададен на респонденти в още 44 държави по света и резултатите са любопитни. С най-голям ентусиазъм да се бият за страната си са арменците (96%), саудитите (94%) и азербайджанците (88%). На обратния полюс са италианците, цели 78% от тях не смятат да влизат в бой.

Проучването откроява България като типична страна от Евросъюза, където средният процент на готовите да се сражават за страната си е 32. Много по-висок е той в Южна Азия и Близкия Изток. Изводът е, че колкото по-богата и благополучна е една държава, толкова по-малък ищах имат нейните граждани да се сражават. Мнозина просто не виждат смисъл от това, защото при съвременното технологично развитие войната е работа за професионалисти, аматьорите няма да са особено полезни.

Раздухваните от определени политически кръгове слухове, че страните от НАТО ще пращат войски в Украйна несъмнено са повлияли на готовността на европейците да се включат в евентуална война. Но истината е, че НАТО е отбранителен съюз, който защитава с войски собствените си членове. На българските мъже и жени с пагони няма да им се наложи да воюват зад граница, могат само евентуално да участват в миротворчески мисии, както е било и до сега.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани