Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И последният ешелон с БТР-и вече е заминал за Украйна

[post-views]
И последният ешелон с БТР-и вече е заминал за Украйна

Първите бронетранспортьори, натоварени на 30 вагона, са заминали на 7 март

И последният ешелон с БТР-и вече е заминал за Украйна
Фото МО

Последният ешелон (натоварен с БТР-и – б. р.) вече отпътува за Украйна. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на пресконференция в Министерството на отбраната вчера. Той представи пред репортерите допълнителното предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна и отговори на журналистически въпроси. Първият ешелон от 30 вагона отпътува за Украйна на 7 март, заяви министър Тагарев, след като проследи по дати стъпките от няколкомесечната процедура по предоставянето на помощта.

„За изпълнение на логистичната операция по транспортиране бяха използвани 26 единици специална техника, като в различните етапи са се включили 247 военнослужещи и цивилни служители от Командването за логистична поддръжка (КЛП), Сухопътните войски и Военна полиция, каза министърът на отбраната. По думите му е изразходен моторесурс от 48 630 км. Общо разходите надхвърлят 170 000 лв.

За осигуряването на логистиката и транспортирането на техниката министър Тагарев връчи награди на заместник-министъра на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, заместник-министъра на вътрешните работи Ивелина Дундакова, както и на директора на Дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната бригаден генерал Митко Григоров, командира на КЛП бригаден генерал Тодор Тодоров, военнослужещи и цивилни служители. Министър Тагарев изрази благодарността си на представителите на трите министерства, и най-вече на военнослужещите и цивилните служители от КЛП, Сухопътни войски и Военна полиция.

В отговор на репортерски въпрос министърът на отбраната каза, че решението за оставането му на поста ще се вземе от политическите сили, които подкрепят идеята изобщо да има редовен кабинет. „Аз се надявам, каквото и да е решението, който и да е министър по-нататък, да получи необходимата парламентарна подкрепа, за да може да изпълнява своите задължения, тъй като ситуацията, в която се намираме е доста сложна. Необходимо е да се работи на много високи обороти, да се решават много сложни задачи, да вървим към една по-бърза адаптация – и на армията и въобще на страната, за посрещане на новите рискове за сигурността ни”, изтъкна министър Тагарев. В отговор на въпрос той посочи, че работим с нашите съюзници, за да гарантираме по-високо ниво на стабилност и сигурност в Западните Балкани, включително и чрез операциите КФОР и „Алтеа”, към които допринасяме регулярно и в момента имаме военнослужещи там.

По повод модернизацията на Трета авиобаза, министър Тагарев каза, че има все още сериозни рискове за навременната подготовка на инфраструктурата за посрещането на първите самолети Ф-16. „Има фирми, които са заявили намерение да се откажат от изпълнението на договорите, тъй като искат рязко повишаване на стойността на договорите, а ние не сме склонни да удовлетворим тяхното искане. Но продължаваме да работим, за да управляваме по най-добрия начин тези рискове”, сподели министърът.

Той обясни, че е в ход процедурата по доставката на трикоординатните радари, като вече има решение на комисията и за преговори е поканена фирмата, класирана най-високо. „Мисля, че преговорите ще протекат нормално, във възможните срокове и тогава ще внесем проект за инвестиционен разход, тоест ще търсим одобрение от Народното събрание и ще отидем към сключване на договор. Всичко това трябва да се случи тази година”, каза министърът. Той посочи, че е постигната цена, която е с 25 на сто или със 100 милиона лева по-ниска от индикативната цена. Реших, че по-добрият вариант е да приема доклада на комисията и да продължим нататък със същата процедура, изтъкна Тагарев.

По думите му доставката ще отнеме време, но Ф-16 може да летят и без да има такива радари, тъй като в момента разполагаме с радиолокационни станции. Вярно, съветски образци, но модернизирани, които все още успяват да изпълняват задачата по наблюдение на въздушното пространство, заяви министърът. Той допълни, че се водят разговори с партньорите за доставка на зенитно-ракетни комплекси по черноморското крайбрежие. „Водим разговори на двустранна основа, участваме в съответните дискусии в НАТО, за да можем да постигнем в максимална степен гаранции  за сигурността на нашето въздушно пространство”, заяви Тагарев.

Той каза, че за изпълнител на дейностите по асемблирането на новите бойни машини за пехотата „Страйкър” е определен ТЕРЕМ. „Ние сме се насочили към завод „Ивайло” във Велико Търново. Имаме да си свършим малко домашна работа по подготовка на инфраструктурата – халета и т. н., докато предмет на договора е доставката на оборудване, документация, подготовката на състава, който ще извършва тези дейности. Имаше вече посещение от страна на „Дженерал дайнамикс”, те са запознати с обстановката, водят се разговори с тях. Имам уверението на ръководството на ТЕРЕМ, че всичко това ще се случи в определения срок”, добави министърът на отбраната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани