Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-малко двадесет и девет палестинци са убити при два израелски удара по опашки за помощи в Газа, обяви здравното министерство на „Хамас“

[post-views]

Най-малко двадесет и девет палестинци са убити при два отделни израелски удара по опашки за хуманитарни помощи в ивицата Газа вчера, обяви здравното министерство на „Хамас“, цитирано от Ройтерс.

В първия случай са загинали осем души след израелски въздушен удар по пункт за раздаване на помощи в бежанския лагер „Нусейрат“ в централната част на анклава, съобщават здравните власти на радикалната ислямистка групировка, която контролира крайбрежната територия.

По-късно най-малко двадесет и един палестинци са загинали и над сто и петдесет са били ранени, когато израелски военнослужещи са открили огън по опашка за хуманитарна помощ от камиони на кръгово кръстовище в северната част на ивицата. Първата информация на здравното министерство на „Хамас“ бе за убити палестинци на кръгово кръстовище в град Газа.

Според изявление по въпросния случай израелски военнослужещи са взели под прицел хората, чакащи за помощи. В изявлението бе посочено, че най-малко единадесет тела и сто ранени са били докарани в болницата „Аш Шифа“ в град Газа.

От израелската армия са казали за Ройтерс, че разследват и двата случая.

На 29 февруари над сто души бяха убити или ранени, докато чакаха на опашка за помощи в северната част на Газа, съобщи тогава здравното министерство на „Хамас“. По повод онзи случай говорител на израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) заяви, че войниците не са атакували никого умишлено.

По данните на здравните власти на „Хамас“ от началото на войната на палестинската групировка с Израел на 7 октомври миналата година, когато ислямистки бойци причиниха смъртта на близо 1200 души в Южен Израел (по израелски данни), в Газа са загинали над 31 000 палестинци.

Източник: bta.bg

Избрани