Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френският президент отново заговори за изпращането на войски в Украйна

[post-views]
Макрон отхвърли искането на Путин Европа да плаща в рубли за руския газ

 Френският президент Еманюел Макрон отново заговори за изпращане на войски в Украйна. Коментарът му идва в навечерието на руските президентски избори. Часове по рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците от НАТО да увеличат доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна.

„Не изключвам изпращането на войски в Украйна, Русия не може и не трябва да спечели“, каза френският президент Еманюел Макрон в интервю за френска телевизия. Макрон подчерта, че ако нещата се влошат, отговорността ще бъде единствено на Русия, която според Париж има за цел да се разширява.

Еманюел Макрон, президент на Франция:

„Ако изоставим Украйна, ако оставим Украйна да загуби тази война, Русия определено ще заплаши Молдова, Румъния, Полша.

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни беше категоричен, че варианта за който говори Макрон е недопустим и че Италия настоява за мир и преговори, които позволяват на Украйна да бъде независима държава. Не искаме да водим война с Русия. Изключвам изпращането на италиански войски“, подчерта министърът.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова  страните-членки на Алианса спешно да увеличат доставките на боеприпаси и оръжия за Украйна.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО:

,,На украинците не им свършва куража, а боеприпасите. Заедно имаме капацитета да предоставим на Украйна това, от което се нуждае, сега трябва да покажем политическа воля за това“

В Берлин днес пристигат лидерите на Франция и Полша за разговори с германския канцлер. Представителите на така наречения „Ваймарски триъгълник“ се срещат извънредно, за да обсъдят подкрепата за Украйна.  Срещата ще се проведе на фона на нарастващото напрежение между Франция и Германия, заради позицията на Макрон за изпращане на западни войски в Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани