Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън осъди възраждането на ислямофобията на фона на войната в Газа

[post-views]
Байдън заяви, че работи с Израел за значително изтегляне от Газа

Американският президент Джо Байдън осъди „застрашителното възраждане на ислямофобията след началото на унищожителната война в Газа“, предаде Ройтерс.

Белият дом разпространи негово изявление по повод днешния Международен ден за борба с ислямофобията. На 15 март 2019 г. при нападение срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч бяха убити 51 мюсюлмани, събрали се на петъчна молитва, припомня Ройтерс. ООН обяви тази дата за Международен ден за борба с ислямофобията през 2021 г.

В последно време защитници на правата на човека констатират засилване на ислямофобията, антипалестинските настроения и на антисемитизма както в САЩ, така и в други страни.

Инцидентите в САЩ, които предизвикаха тревога, включват фаталното намушкване с нож на 6-годишното американче от палестински произход Уадеа Ал Фаюм през октомври в Илинойс, стрелбата по трима ученици от палестински произход през ноември във Върмонт и намушкването с нож на американец от палестински произход миналия месец в Тексас.

Съветът за американско-ислямски отношения съобщи, че през последните три месеца от миналата година е получил 3578 жалби и че в момента се наблюдава „продължаваща вълна от антимюсюлманска и антипалестинска омраза“. Броят на подадените жалби в сравнение със същия период на предходната година беле скок от 178%.

„Признаваме, че мюсюлманите прекалено често се сблъскват с насилие и омраза заради религиозните си убеждения и че има застрашително възраждане на ислямофобията от началото на унищожителната война в Газа“, пише Байдън в изявлението си. 

„Ислямофобията няма място в нашата страна. Въпреки това срещу мюсюлманите в САЩ често се насажда необоснован страх и в ежедневието си често страдат от явна дискриминация, тормоз и насилие“, допълва американският президент.

Държавният секретар Антъни Блинкън също осъди омразата и насилието срещу мюсюлманите. 

Правозащитни организации сравниха възраждането на ислямофобията след 7 октомври със стигматизирането им след атаките от 11 септември 2001 г.  

Палестински ислямистки бойци от „Хамас“ нападнаха Израел на 7 октомври, при което загинаха 1200 души, сочат данни на Израел. Палестинското министерство на здравеопазването в управляваната от „Хамас“ ивица Газа казва, че жертвите на последвалата израелска офанзива вече надхвърлят 31 000.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани