Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Португалия обещава 100 млн. евро по чешката схема за боеприпаси за Украйна

[post-views]
Зеленски ще посети завод за боеприпаси в Пенсилвания, за да благодари на работниците му

Португалия ще предостави 100 млн. евро по оглавената от Чехия инициатива за доставка на боеприпаси за Украйна от трети страни, съобщи министерството на отбраната в Лисабон, цитирано от Ройтерс.

Ведомството заяви, че инициативата цели да достави възможно най-бързо най-големите възможни количества боеприпаси от различен калибър, особено 155-милиметрови.

„Употребата на тези боеприпаси на бойното поле достигна извънредно високи равнища, което прави жизненоважно и наложително за Украйна да придобие допълнителни количества, за да реагира на продължаващите и все по-интензивни руски атаки“, пише в заявление на министерството, публикувано снощи.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че Украйна привършва запасите от боеприпаси във войната срещу Русия и че съюзниците не правят достатъчно, че да помогнат на Киев.

Доставките на боеприпаси станаха критично важен въпрос за Украйна в началото на третата година от борбата ѝ срещу Русия, като бойните действия преминават към изтощителни артилерийски битки.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани