Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън каза, че безпокойството на Шумър от действията на Израел се споделя от много американци

[post-views]
Байдън пристигна на посещение в Полша

Президентът Джо Байдън каза, че американският сенатор Чък Шумър е изказал на глас безпокойствата на много американци, когато призова за нови избори в Израел и остро разкритикува израелския премиер Бенямин Нетаняху като пречка пред мира, предаде Ройтерс.

„Той произнесе добра реч“, каза Байдън от Овалния кабинет в Белия дом, след като беше запитан от репортери за думите на лидера на мнозинството Шумър пред Сената в четвъртък.

„Той изрази сериозна загриженост, споделяна не само от него, но и от много американци“, каза Байдън, като добави, че Шумър го е предупредил предварително, както и екипа му, за речта си.

Лидерът на мнозинството от Демократическата партия в Конгреса, който беше дългогодишен поддръжник на Израел и е най-високопоставеният американски представител на изборна длъжност от еврейски произход, каза, че правителството на Нетаняху „повече не пасва на нуждите на Израел“, който от пет месеца е във война, която започна след атаките на „Хамас“ на 7 октомври.

Речта отрази нарастващото раздразнение на Вашингтон от Нетаняху, неговото управление на войната, неуспехът му да направи повече, за да защити палестинските граждани и предполагаемото възпрепятстване на доставките на помощ в Газа. Международните критики към САЩ за подкрепата им за Израел се увеличиха заради ръста на смъртните случаи и кризата с глада в крайбрежния анклав.

Шумър разкритикува и палестинците, които подкрепят „Хамас“ и каза, че палестинският лидер Махмуд Абас също трябва да се оттегли.

Той посочи, че ще бъде „груба грешка“ за Израел да отхвърли двустранното решение и настоя преговарящите за конфликта между двете страни да направят всичко възможно, за да осигурят спиране на огъня, освобождаване на заложниците и доставяне на помощи в Газа.

Шумър не изключи възможността Вашингтон да използва своите лостове за влияние, ако Израел не промени курса. Все пак той не отиде по-далеч от това да предложи стъпката, която някои демократи защитават – въвеждане на законодателство за облекчаване на хуманитарната криза като условие от САЩ доставка на оръжие на Израел.

При атаките на „Хамас“ на 7 октомври загинаха 1200 души, показват данните на Тел Авив. Израелската военна операция в Газа, започнала веднага след това, е причинила изселването на 2,3 милиона души, заради кризата с глада, разрушаването на  голяма част от сградите в анклава и убиването на над 31 000 палестинци, по данни на здравното министерство в Газа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани