Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бившият вицепрезидент на Тръмп няма да го подкрепи на президентските избори

[post-views]
Класифицирани документи бяха открити и в дома на бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс

Бившият вицепрезидент на Доналд Тръмп Майк Пенс обяви, че няма да подкрепи милиардера републиканец на президентските избори през ноември, съобщиха агенциите.

„Няма да ви изненадам, ако кажа, че няма да подкрепя Доналд Тръмп тази година“, каза Пенс в интервю за „Фокс нюз“. „По време на президентската надпревара дадох ясно да се разбере, че с президента Тръмп имаме дълбоки различия по редица въпроси, и то не само по този за конституционните ми правомощия, които отказах да използвам на 6 януари.“

Това е първа публична изява на Пенс, откакто Тръмп фактически си осигури номинацията на Републиканската партия за президентските избори още преди края на първичната надпревара. В началото ѝ бившият вицепрезидент се включи в борбата за номинацията като съперник на Тръмп, но скоропостижно се оттегли, след като стана ясно, че няма шансове за успех.

С обявената от Пенс позиция той става поредният високопоставен представител на правителството на Тръмп, който отказва да подкрепи кандидатурата за преизбиране в Белия дом на бившия си шеф, отбелязва Асошиейтед прес. Казаното от него бележи и края на метаморфозата му, след като преди той беше смятан за един от най-верните защитници на милиардера.

Разривът между тях настъпи, след като Пенс отказа да участва в противоконституционния план на Тръмп да остане на власт, след като загуби изборите през 2020 г., отбелязва Асошиейтед прес.

„Смятам, че никой, който се поставя над конституцията, не бива да бъде президент на САЩ и никой, който кара другите да го поставят над конституцията, не бива да бъде отново американски президент“, каза Пенс, докато още участваше в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия. По време на събитията от 6 януари 2021 г., когато привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия, за да осуетят процедурата по удостоверяването от Конгреса на победата на Джо Байдън на изборите, Пенс беше принуден да се скрие при товарна рампа на Сената от нахлулата в сградата разярена тълпа, която скандираше „Обесете Майк Пенс!“

За да участва в дебататите от първичната надпревара на републиканците, Пенс подобно на останалите участници трябваше да подпише декларация, че ще подкрепи евентуалния кандидат на партията. А на първия диспут между кандидатите за номинацията, който се състоя в Милуоки, той беше сред първите участници в него, които вдигнаха ръка в отговор на въпрос от водещия дали ще подкрепят Тръмп дори и ако бъде признат за виновен по четирите дела срещу него.

В хода на кампанията обаче Пенс заяви, че има големи резерви към действията и политическите становища на Тръмп. Бившият вицепрезидент биеше тревога за съпротивата на съпартийците си срещу изпращането на помощ на Украйна и призова републиканците да не се оставят да бъдат заблудени от „песента на сирените на популизма“, с което той имаше предвид Търмп и последователите му.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани