Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бивши бразилски военни командири обвиниха Болсонаро в заговор за преврат

[post-views]
Санкциите на Запада срещу Русия не дават резултат, каза Болсонаро

Бившите началници на сухопътните войски и военновъздушните сили на Бразилия казаха пред полицейски следователи, че президентът Жаир Болсонаро ги е привиквал два пъти на среща, за да обсъждат възможен преврат след изборното му поражение през 2022 г. Това става ясно от техни показания, обнародвани вчера от Върховния съд, предаде Ройтерс.

Според казаното от тях Болсонаро е стоял в основата на заговор за въвеждане на военно положение и предотвратяване на встъпването в длъжност на левия президент Луиз Инасио Лула да Силва, след като спечели вота за държавен глава същата година.

Въпреки все по-нарастващия брой доказателства за обратното Болсонаро отрича да е правил опит за преврат в дните след изборната загуба, която той така и не е признал и до днес. Той замина за САЩ, за да избегне предаването на президентската власт на Лула. Само дни по-късно негови привърженици щурмуваха държавни учреждения, за да предизвикат преврат.

Адвокатите на Болсонаро засега не са отговорили на запитванията за коментар.

В показания под клетва бившият началник на сухопътните войски Марко Антонио Фрейре Гомес и бившият командир на ВВС Карлос де Алмейда Баптиста посочват, че и двамата са заявили на Болсонаро, че няма да подкрепят преврат и по този начин са осуетили всякаква възможност за помощ от армията за реализирането на плановете на тогавашния президент.

И двамата командири обвиняват началника на военноморските сили Алмир Гарниер Сантос, че е бил замесен в заговора за преврат. На няколко срещи по думите им адмиралът заявявал, че ВМС са готови да подкрепят Болсонаро при военен метеж.

Гарниер Сантос не е коментирал публично разследването, което се води от Федералната полиция под надзора на Върховния съд.

Освен с показанията на двамата военни командири правоохранителните органи разполагат и с тези на още трима свидетели, които пряко обвиняват Болсонаро, че е бил основната движеща сила на опита за преврат, каза пред Ройтерс неназован полицейски източник.

Разследването ще изясни подробно хронологията на опитите на Болсонаро да организира удара заедно с членове на правителството си, включително с участието на бивши и настоящи офицери от армията, заяви източникът.

Според военните командири срещите с Болсонаро са се състояли в президентския дворец.

Фрейре Гомес посочва в показанията си, че Болсонаро показал чернова на указ за обявяване на обсадно положение. По думите на пенсионирания генерал това е същата чернова на текст, открита от полицията на компютъра на съветника на Болсонаро Мауро Сид, който е арестуван и поиска да сключи съдебно споразумение с властите.

След това двамата командири били извикани на трета среща, само че този път при тогавашия министър на отбраната Пауло Сержио Ногейра, за да обсъдят проектоуказа. Те заявяват в показанията, че когато попитали министъра дали в текста е записано, че няма да бъде позволено на новоизбрания президент Лула да встъпи в длъжност, Ногейра не отговорил.

След това те отказали да обсъждат текста на указа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани