Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бронирана наземна ракетна система срещу танкове

[post-views]
Бронирана наземна ракетна система срещу танкове

Една от най-големите европейски отбранителни компании извърши технологично сдвояване на доказаната в бойни действия британска ракета „Brimstone“ и на полска верижна наземна бронирана платформа. Интегрирането на ракетите с платформата е в отговор на изискване от страна на Полша, която предлага платформата. Тази нова мобилна ракетна система е предназначена за унищожаване на танкове при всякакви метеорологични условия. Системата „Brimstone“  поразява обекти и извън зоната на пряката видимост.

Производителите нарекоха тази нова наземна ракетна система  „унищожител на танкове“, въоръжен с ракетата за прецизни удари „Бримстоун“. Интегрирането на ракетата с една по-широка гама от полски наземни бронирани платформи от една страна може да представя бързо военен капацитет и да укрепва сътрудничеството между съюзниците. Поляците поръчаха сдвояване на платформата и ракетата с цел създаване на нова бронирана система, която да може да противодейства на масивни бронирани формирования. Новата разработка показва уникални качества, защото е способна да стреля на големи дистанции при всякакви метеорологични условия, много ефективно поразява системите за активна защита, способна е на залпов огън и стреля по подвижни цели.

Програмата за разработка на противотанковата високоточна ракета „Бримстоун“ стартира още през 1996 г. Действието се развива в Европа, но в реализирането на проекта участват три държави – Италия, САЩ и впоследствие Великобритания, където ракетата добива днешния си усъвършенстван вид.

Ракетата е от типа „стреляй и забрави“, има дължина 1,8 м, диаметър 180 мм и тегло 50 кг. Тя работи при всякакви метеорологични условия и по всяко време на денонощието.

Оборудвана е с полуактивен лазер (SAL) за неподвижни цели и с радар, работещ в милиметровия честотен диапазон, за поразяване на движещи се цели. Очаква се ракетата  „Brimstone“ да отговори на изискванията на програмата  „Protector (Защитник)“ на Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Първият безпилотен самолет по програмата вече е приет във Великобритания от САЩ. Това е големият тежък дрон MQ-9B Reaper, който ще се превърне в  MQ-9B Protector и ще бъде развърнат в широкообхватни операции за разузнаване, наблюдение и насочване. Той може да лети на голяма височина до 40 часа, както и да притежава богат набор от въоръжение. Дронът има турбовитлов двигател с мощност 950 к. с. и носи 15 пъти повече боеприпаси от предишния си вариант Predator с три пъти по-висока скорост от 650 км в час. Според специалистите този дрон е истински ловец-убиец. Ракетата „Бримстоун“ е подходяща за изстрелване от множество различни платформи. Една и съща ракета „Бримстоун“ се използва срещу бързи реактивни самолети, атакуващи хеликоптери, дистанционно пилотирани въздушни системи, както и срещу наземни и морски системи.

Освен това ракетата е свръхзвукова. Трудно се засича от инфрачервени сензори, защото двигателят, който я ускорява до свръхзвуковата скорост, работи много кратко и противниковите сензори не могат да го засекат.

Усъвършенстваната система за управление на огъня на пусковата установка и ракетата използва координатите на целта, курса, скоростта, разстоянието до целта, данни за траекторията на ракетата и данни от други сензори. Така насочва контролите и създава оптимална траектория на полета до целта.

В случай, че на бойното поле има множество вражески бронирани машини, ракетите могат да се изстрелят в залп от една платформа и да се разпръснат, за да покрият голяма площ. Ракетата притежава и програмируем механизъм за самоунищожение. Високата селективност на „Бримстоун“ позволява ракетата да се насочва към бронирани бойни машини и да игнорира други статични или движещи се активи като къщи и коли. Може да се програмира и така, че да поразява цели със специфичен радар, например патрулни лодки.

Искат прецизна морска логистикас роболодки и изкуствен интелект

Военноморските сили на САЩ започнаха работа по внедряването на изкуствен интелект в десантен кораб от ново поколение. Моряците искат през следващите години да използват изкуствения интелект, който да анализира и да прогнозира необходимостта от належащи доставки за бойните кораби в открито море като бойна техника, персонал, храни, лекарства и други. Ще се разчита и на флотилия от автоматизирани плавателни съдове и дронове за морски доставки на огромни разстояния. Те ще работят съвместно с десантните кораби.

Десантният кораб на Военноморските сили на САЩ „Maneuver Support Vessel-Light “ е с дължина 30 м и обхват 670  км. Развива скорост до 33 км в час. Корабът може да носи на борда си един танк „Ейбрамс“, две бронирани машини „Страйкър“ или четири съвместни леки тактически мобилни средства с ремаркета. Бъдещото снабдяване на корабите в открито море ще разчита на десантните кораби, работещи съвместно с роболодки или рояци дронове, управлявани с изкуствен интелект. Изкуственият интелект не само ще показва нуждите от поддръжка, но и ще прогнозира логистичните потребности и размера на бъдещите доставки.

Морските пехотинци искат да имат логистичен инструмент, който в един момент примерно да посочи, че „трябва да се започне преместване на муниции от остров Х, което ще отнеме 10 дни, защото от разузнаването е постъпила информация за заплаха“. Това моряците наричат „прецизна логистика“, която да им помага до най-дребните детайли във всичко.

Морски дрон със сгъваеми перки

Китайската отбранителна индустрия бележи ръст в производството на безпилотни летателни отбранителни системи. Близо 50 китайски компании предлагат на световния пазар за отбранителни продукти  многофункционални безпилотни хеликоптерни апарати или целеви въздушни дронове за специални мисии с най-разнообразен дизайн и възможна двойна употреба.

Голям интерес предизвиква хеликоптерният дрон AR-2000 с турбинно задвижване. Той е предназначен да работи главно на кораби. Този авангарден дрон е в състояние да носи както сензорни, така и бойни полезни товари, демонстрирайки своята гъвкавост при изпълнение на различни военни задачи.

Проектиран предимно за морска употреба,  AR-2000 впечатлява със сгъваемите си перки, функция, която улеснява работата  му на борда на кораба. Под носа на дрона е монтиран електрооптичен/инфрачервен сензор и голям радар за търсене и наблюдение. Това го прави особено подходящ за мисии за наблюдение в реално време. Дронът разполага със сателитна антена, монтирана в носовата част, и още една в опашната стрела. Освен това дронът има и антени за тактически връзки за данни и други комуникационни системи. Освен това дронът е и оперативно гъвкав, защото е допълнително оборудван с няколко ракети „въздух – земя“ с малък обсег. Това въоръжение укрепва способността му да изпълнява различни мисии, както в морето, така и на сушата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани