Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вашингтон налага санкции на иранска „мрежа за снабдяване“, включително на иранската централна банка

[post-views]
САЩ разширяват санкциите за ограничаване на военната промишленост на Русия

Вашингтон наложи днес икономически санкции срещу „мрежа за снабдяване“, в това число на иранската централна банка, за това, че е улеснявала незаконния износ на стоки и технологии от САЩ за Иран, предаде Франс прес.

Санкциите са насочени срещу три физически и четири юридически лица, свързани със закупуването на авангардни американски технологии, за да бъдат използвани от централната банка на Иран в нарушение на американските ограничения и санкции върху износа“, се посочва в изявление на американското министерство на финансите.

Иранската централна банка на Иран е обект на тези санкции „заради ролята й в оказването на финансова подкрепа за силите „Кудс“ – подразделението за външни операции на иранските Гвардейци на Революцията, се уточнява в изявлението.

„Иранската централна банка играе решаваща роля в осигуряването на финансова подкрепа за силите „Кудс“ и за „Хизбула“ – два ключови фактора, решени да дестабилизират още повече Близкия изток“, заяви заместник-министърът на финансите, отговарящ за въпросите, свързани с тероризма, и финансовото разузнаване, Брайън Нелсън.

„САЩ ще продължат да използват всички налични средства, за да възпрепятстват незаконните опити на иранския режим да придобие чувствителни американски технологии и ключови компоненти“, предупреди той.

Централната банка, както и основната част от иранските финансови институции, вече са засегнати от санкциите на САЩ от ноември 2018 г., след оттеглянето на САЩ по решение на бившия президент Доналд Тръмп от ядрената сделка с Иран. Тези санкции бяха засилени през септември 2019 г., припомня АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани