Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа има нужда от ясна, единна стратегия срещу Русия, заяви италианският министър на отбраната

[post-views]
Италия разширява подкрепата за Украйна

Европа трябва да избягва „гръмките изявления“ и противоречията и вместо това да има ясна и единна стратегия по отношение на Русия и водената от Москва война в Украйна, заяви италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, като подчерта, че Рим никога няма да изпрати войски в зоната на конфликта, предаде Ройтерс.

„Западът трябва да избягва грърмките изказвания, като тези за изпращане на войски на НАТО в Украйна, в опит да изглежда по-добре“. Трябва да се избягват и „срещи с по двама и трима участници, когато в Европа сме 27“, подчерта министър Крозето в интервю за римския всекидневник „Република“.

За да противодейства на „монолитна“ Русия, Европа има нужда от „ясна, непротиворечива стратегия и може би от това да се сплоти като коалиция“, добави министърът.

Италия пое ангажимент да доставя на Киев до 2024 г. военни материали и техника, включително оръжия, от които Украйна се нуждае за военните си усилия срещу Русия. През февруари Рим подписа 10-годишен отбранителен пакт в подкрепа на Украйна, въпреки че подробности за това споразумение не бяха предоставени, припомня Ройтерс.

Крозето отправи и критики срещу вчерашната среща на Германия, Франция и Полша, като заяви, че е „непрактично“ да се разделя европейската коалиция, която подкрепя Украйна.

След тази среща германският канцлер Олаф Шолц заяви, че поддръжниците на Украйна ще използват и приходите от замразени руски активи за закупуване на оръжие за Киев, припомня Ройтерс.

Въпреки нуждата, която Украйна изпитва от повече оръжия, Крозето подчерта, че подобни решения трябва да се вземат на срещи на равнище НАТО и ЕС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани