Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Екипажът на отвлечения кораб „Руен“ е освободен, българските моряци се прибират у дома

[post-views]

Всички те са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане

Екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб „Руен“, сред които и седем български граждани, е освободен. Това се е случило с помощта на индийските военноморски сили, съобщиха за bTV от Министерството на външните работи.

„Благодарение на усилията на индийските военни целия екипаж на кораба е освободен. Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България“, посочи външният министър в оставка Мария Габриел.

Корабът „Руен“ с български, мианмарски и анголски граждани на борда беше превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година.

„Министерството на външните работи в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори, беше ангажирано активно в усилията за освобождаване на българския екипаж. Днес в МВнР беше повикан и индийският посланик в София, като бе отправена допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа“, посочи още Габриел.

България изказва огромна благодарност за съдействието на индийската страна в процеса по освобождаване на българските моряци.

Източник: btv

Най-ново

Избрани