Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заплахи на прицел

[post-views]
Заплахи на прицел

Подобрена бе оперативната съвместимост в учение на Специалните сили на НАТО.

Днес завършва учението на Силите за специални операции на НАТО в Европа „Trojan Footprint 2024“, започнало на 28 февруари. То се провежда в България, Грузия, Гърция, Румъния и Германия. На нашата територия участват около 100 военнослужещи, военна техника и въоръжение от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и около 50 военнослужещи от САЩ и Румъния.                                     

„Trojan Footprint 2024“ е основно учение на Силите за специални операции в Европа. Фокусирано е както върху подобряване на способността на Специалните сили да се противопоставят на широк спектър от заплахи, така и върху увеличаване на интеграцията с конвенционалните сили и подобряване оперативната съвместимост на страните от Алианса. В един от дните на учението пред официални гости бяха показани действия по инфилтриране и ексфилтриране на оператори от Специалните сили,  тактики, техники и процедури по водене на разузнаване, провеждане на директни действия по задържане на високо значими цели (лидери) и неутрализиране на паравоенни формирования.

Ето някои от мненията за „Trojan Footprint 2024“. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев:  „Специалните сили на държавите, участващи в „Trojan Footprint 2024“, имат добра оперативна съвместимост, изграждат приятелски взаимоотношения помежду си и са готови с това, с което разполагат като въоръжение и снаряжение, да защитават свободата и териториите на своите държави и на НАТО като цяло.“

Командирът на 3-а група „Специални сили“ от СКСО полковник Тодор Даков: „Учението повишава военната готовност, подобрява доверието и развива дълготрайни взаимоотношения, които насърчават мира и стабилността в цяла Европа. „Trojan Footprint 2024“ е възможността за нас да демонстрираме нашите умения и решителност да се борим с всяка заплаха, независимо откъде идва и кога ще се случи.“

А голямата значимост на „Trojan Footprint 2024“ ясно пролича и от присъствието на гостите, които наблюдаваха някои от действията на участниците. На проведените демонстрации на Специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ бяха началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, командирът на полските Специални сили генерал-майор Славомир Друмович, началникът на щаба на командването на Силите за специални операции на Италия полковник Андреа Бандиери, областни управители и кметове, командири и началници от видовете въоръжени сили, представители на дипломатическите мисии на страните участнички в учението.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани