Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски обеща да отвърне на руския удар в Одеса

[post-views]
Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия ще получи „справедлив отговор“ от украинските сили за днешния „подъл“, както той го нарече, удар по град Одеса, атакуван от руски безпилотни самолети или ракети почти всеки ден този месец, предаде Ройтерс.

Според украински официални представители при руската атака с балистични ракети на жилищен район на черноморския град днес са били убити най-малко 20 души, а ранените са повече от 70.

Областният управител Олег Кипер каза в изявление по националната телевизия, че две ракети „Искандер-М“, изстреляни от окупирания от Русия Крим, са повредили гражданска инфраструктура, както и газопроводи и електропроводи в града. В резултат от ударите е било прекъснато подаването на газ и електроснабдяването за някои от жителите на Одеса, добави той. „Експлозията беше много силна, особено втората… Това е много мощна ракета, която долита от окупирания Крим за няколко минути“, заяви Кипер.

„Нашите отбранителни сили със сигурност ще направят всичко, за да гарантират, че руските убийци ще усетят нашия справедлив отговор“, каза Зеленски в съобщение в „Телеграм“.

Утре в града е обявен траур. Жители са образували опашки пред центровете за даряване на кръв.

Според украинското южно военно командване са били унищожени триетажно съоръжение за отдих, както и най-малко 10 частни къщи.

Одеса е едно от най-големите пристанища на Украйна и отдавна е мишена на руски атаки, особено след като Москва се изтегли от сключена с посредничеството на ООН сделка, която осигуряваше безопасно преминаване на украински доставки със зърно през Черно море, посочва Ройтерс.

„Руският терор в Одеса е признак за слабостта на врага, който воюва срещу украински цивилни в момент, когато не може да гарантира безопасността на хората на собствената си територия“, написа в приложението „Телеграм“ ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак.

Москва отрича да взема на прицел цивилни по време на пълномащабната си инвазия в Украйна, която започна през февруари 2022 г., въпреки че много хора бяха убити при честите руски въздушни удари в цялата страна, коментира Ройтерс.

Украйна разработи и използва дронове с голям обсег, за да отвръща на руските удари и тази седмица засили атаките си срещу редица петролни рафинерии в навечерието на президентските избори в Русия от 15 до 17 март.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани