Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Компанията „СпейсЕкс“ на Илон Мъск изгражда сателитна шпионска мрежа за американска разузнавателна агенция, твърдят източници

[post-views]
Starship на SpaceX излетя успешно

„СпейсЕкс“ (SpaceX) изгражда стотици шпионски сателити по класифициран договор с американска разузнавателна агенция, съобщиха пет източника, запознати с програмата, което показва задълбочаването на връзките между авиокосмическата компания на милиардера и агенциите за национална сигурност, предаде Ройтерс.

Мрежата от разузнавателни сателити се изгражда от подразделението „Старшийлд“ (Starshield) на компанията „СпейсЕкс“ в рамките на договор на стойност 1,8 милиарда долара, сключен през 2021 г. с Националното управление за военно-космическо разузнаване на САЩ (National Reconnaissance Office) – разузнавателна агенция, която отговаря за шпионските сателити, казаха източници.

Плановете показват степента на участие на „СпейсЕкс“ в разузнавателни и военни проекти на Вашингтон и илюстрират по-дълбоките инвестиции на Пентагона в огромни сателитни системи на ниската околоземна орбита, предназначени за подпомагане на сухопътните сили.

Ако програмата бъде успешна, според източниците тя значително ще повиши способността на правителството и военните на САЩ бързо да откриват потенциални цели почти навсякъде по света.

Договорът е сигнал за нарастващо доверие от страна на разузнавателните служби към компанията, чийто собственик неотдавна влезе в конфликт с администрацията на американския президент Джо Байдън и предизвика полемика заради използването от страна на руските сили на сателитната интернет услуга „Старлинк“ (Starlink) във войната в Украйна, твърдят източниците. 

През февруари „Уолстрийт джърнъл“ съобщи за съществуването на класифициран договор за 1,8 милиарда долара между „Старлинк“ и неизвестна към онзи момент разузнавателна агенция, без да посочва подробно целите на програмата.

Ройтерс не успя да определи кога новата космическа мрежа от стотици спътници ще влезе в действие и не успя да установи кои други компании са част от програмата.

„СпейсЕкс“, най-големият оператор на космически сателити в света, не отговори на исканията за коментар относно договора, ролята на компанията в него и подробности за извеждането на сателити. Пентагонът препрати запитванията към „СпейсЕкс“ и Националното управление за военно-космическо разузнаване на САЩ.

В свое изявление Националното управление за военно-космическо разузнаване на САЩ призна за мисията си за разработване на сложна сателитна система и партньорствата ѝ с други правителствени агенции, компании, изследователски институции и държави, но отказа да коментира констатациите на Ройтерс за степента на участие на „СпейсЕкс“ в тяхното разработване.

„Националното управление за военно-космическо разузнаване на САЩ разработва най-способната, разнообразна и устойчива космическа система за разузнаване и наблюдение, която светът е виждал“, заяви говорител на агенцията.

Сателитите могат да проследяват цели на земята и да споделят тези данни с американски разузнавателни и военни служители, твърдят източниците. По принцип това би позволило на правителството на САЩ да заснема възможно най-бързо непрекъснати изображения на различни дейности на земната повърхност почти навсякъде по света, което би подпомогнало разузнавателните и военните операции, добавиха източниците.

Националното управление за военно-космическо разузнаване на САЩ включва служители на Космическите сили на САЩ и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и предоставя класифицирани сателитни изображения за Пентагона и други разузнавателни агенции, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани