Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южнокорейските банки ще предоставят допълнителни 7,5 милиарда долара за договори за военни доставки с Полша

[post-views]
Южна Корея повиши равнището на тревога в свои дипломатически мисии заради възможни терористични атаки от страна на Северна Корея

Южнокорейски търговски и частни банки ще създадат фонд, който ще предостави 7,5 милиарда долара, за да финансират закупуването от Полша на южнокорейско въоръжение, заяви в публикувано вчера интервю за уебсайта defence24.pl заместник-министърът на отбраната на азиатската република Сун Ил, цитиран от  Ройтерс.

На фона на руската инвазия в Украйна Варшава увеличава разходите си за отбрана, като Южна Корея се е превърнала в неин ключов доставчик на въоръжение. Същевременно има безпокойство за статута на заемите от Южна Корея за финансиране на споразуменията, а също така около влиянието върху тях на смяна на правителството във Варшава наскоро.

„Южнокорейски търговски и частни банки се споразумяха да създадат заедно нещо като фонд, който да предостави допълнителни 7,5 млрд. долара“, заяви Сун Ил. „Това е наистина съществено финансиране за развитието на нашето двустранно индустриално и отбранително сътрудничество“, допълни той.

Преди месец южнокорейският парламент прие закони, които да облекчат ограниченията върху заемите за внос и износ, за да подкрепят новите продажби на оръжие, увеличавайки собствения капитал на държавната Корейска банка за внос и износ до 25 трилиона вона (18,79 млрд. долара).

„Положихме много усилия за увеличаването на капитала на Корейската банка за внос и износ. Според новия закон можем да предоставим на Полша заем от 8,5 млн. долара“, заяви Сун.

Полското министерство на отбраната все още не е отговорило на изпратената от Ройтерс молба за коментар.

Междувременно южнокорейското външно министерство съобщи, че в телефонен разговор снощи полският външен министър Радослав Шикорски е заявил пред своя южнокорейски колега Чо Те-джул, че новото полско правителство се придържа към договора в сферата на отбраната, сключен от предишните власти, и ще продължи да го прилага. В отговор Чо е споменал наскоро приетия южнокорейски закон за заемите за внос и износ и е заявил, че се надява скоро да бъдат сключени нови договори с Полша.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани