Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел ще обяви 7 октомври за национален ден за възпоменание на „катастрофата“ от октомври 2023 г.

[post-views]
Хамас съобщи, че държи в плен над 100 души след нападението срещу Израел

Правителството на Израел днес реши да въведе национален ден за възпоменание, на който всяка година да се почита паметта на загиналите при „катастрофата“ – нападението, извършено на 7 октомври от палестинската ислямистка групировка „Хамас“ в южната част на страната, се казва изявление на канцеларията на премиера, цитирано от Франс прес.

„Израелското правителство гласува единодушно за въвеждане на национален ден за възпоменание, на който да се отбелязва годишнината от катастрофата, сполетяла държавата Израел на 7 октомври“ (миналата година – бел. ред.), се казва в изявлението.

Всяка година в 11 ч. ще се състои церемония „в памет на войниците, загинали във войната, а в 13 ч. – в памет на убитите мирни граждани“ на 7 октомври, се казва се уточнява в него.

 На 7 октомври 2023 г. командоси от „Хамас“ проникнаха от ивицата Газа в южната част на Израел и извършиха безпрецедентно нападение, при което бяха убити най-малко 1160 души, повечето от които цивилни, посочва АФП, като се позовава на свои данни, базирани на официални източници.

В отговор Израел започна същия ден масирана въздушна кампания срещу ивицата Газа, последвана 20 дни по-късно от сухопътно настъпление. По най-нови данни на здравното министерство на „Хамас“ тази военна кампания е отнела досега живота на над 31 600 души в ивицата Газа, повечето от които – мирни жители.

Според преброяване на израелската армия от началото на военната операция в ивицата Газа са били убити 249 войници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани