Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индийският флот завзе кораба „Руен“ от сомалийски пирати и спаси екипажа от 17 души

[post-views]

Индийските военноморски сили, включително специални командоси, завзеха отвлечен товарен кораб от сомалийски пирати, като спасиха 17 членове на екипажа, съобщи говорител на флота, предаде Ройтерс.

В социалната мрежа „Екс“ индийските ВМС заявиха, че всички 35 пирати на борда на плавателния съд „Руен“ за превозване на насипни товари, плаващ под флага на Малта,  са се предали и корабът е бил проверен за наличие на незаконни оръжия, боеприпаси и контрабандни стоки.

Корабът „Руен“ беше отвлечен миналата година и военноморските сили заявиха, че са го прехванали в петък.

Възможно е корабът да е бил използван като база за превземането на товарен кораб, плаващ под флага на Бангладеш, край бреговете на Сомалия по-рано тази седмица, заявиха  военноморските сили на Европейския съюз.

Отвличането на „Руен“ беше първото успешно превземане на плавателен съд от сомалийски пирати от 2017 г. насам, когато предприети мерки от международни военноморски сили спряха поредица от отвличания в Аденския залив и Индийския океан.

В продължение на десетилетия сомалийските пирати предизвикваха хаос по важни морски търговски пътища, но бяха действията им утихнаха, докато нападенията не започнаха отново в края на миналата година, отбелязва Ройтерс.

Индия разположи  поне дузина военни кораби на изток от Червено море за осигуряване на сигурност срещу пиратите, докато западните сили се фокусират върху атаките на подкрепяните от Иран хуси в Йемен, посочва агенцията.

Най-малко 17 случая на отвличане, опит за отвличане и подозрителни подходи към преминаващи кораби са регистрирани от индийските ВМС от 1 декември, съобщиха преди това индийски официални лица, предаде Ройтерс.

Източник: bta.bg

Избрани