Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как Киев изгражда наново флота си далеч от Украйна

[post-views]
Как Киев изгражда наново флота си далеч от Украйна

Без да има флот Украйна нанася сериозни поражения на Русия в Черно море. Това обаче не спира опитите на Киев да изгради наново флота си. Затова и помагат няколко държави, а целият процес се случва далеч от бреговете ѝ.

Въпреки че не разполага с големи кораби на активна служба, Украйна вече успя да унищожи около една трета от руския Черноморски флот. За това бяха използвани най-вече ракети и морски дронове.

Сега Киев се опитва да изгради наново и флота си, който на практика беше заличен на две вълни първо след инвазията в Крим през 2014 г., а впоследствие и след началото на войната през 2022 г. Корабите обаче се изграждат далеч от територията на Украйна, а остава несигурно дали те ще могат да бъдат използвани в настоящата война.

В Турция вече беше построен и пуснат по вода голям плавателен съд. Това се случи още през октомври 2022 г. Това е корабът „Хетман Иван Мазепа“. Той вече има и екипаж, който провежда учения и тестове.

„Хетман“ е титла, използвана за украински казашки военни командири през 17 и 18 в.

Володимир Зеленски по време на посещението му на корабостроителница в Истанбул, където се изгражда корветата „Хетман Иван Виховски“.

Какви са новите кораби на Украйна?

По време на визитата си в Истанбул на 8 март президентът Володимир Зеленски беше разведен в една от корабостроителниците на града. По време на обиколката си там той видя втори боен кораб, който в момента Турция строи за Украйна. Президентът даде и име на плавателния съд – „Хетман Иван Виховски“, на името на командир от 17 в., който се е бил, за да удържи Украйна извън господството на Москва.

Двете корвети са от турския клас „Ада“. Те разполагат със стелт технологии, които ги правят относително трудни за откриване от противника. Корабите могат да бъдат оборудвани с оръжия срещу други кораби и подводници.

Изграждането на два кораба е част от договор между украинското министерство на отбраната и турската STM, който беше подписан още през 2020 г. Неговата стойност е 256 млн. долара.

„Хетман Иван Мазепа“ на доковете на пристанище в Истанбул. Снимката е от март 2024 г.

„Основната специализация на този тип корвети е противодействието срещу подводници. Те също така разполагат и със хидроакостични и електронни системи, които разпознават подводни звуци, както и със системи срещу хеликоптери“, каза експертът по военноморска отбрана Володимир Заблотский пред Радио Свободна Европа.

Екипажът на „Иван Мазепа“ на 8 март 2024 г.

„Това е кораб, който знае къде се намира една подводница и знае как да я атакува“, каза още той.

Корветите са с дължина от близо 100 метра и са широки 15 метра. И двата кораба ще бъдат оборудвани допълнително с американската ракетна система Harpoon, както и с ракети за противовъздушна отбрана, артилерийска установка, торпедни силози и картечници с голям калибър.

Ще може ли Украйна да използва корабите до края на войната?

Мнозина си задават въпроса дали, ако корабите бъдат въведени в експлоатация, Украйна ще може да ги използва в настоящия конфликт и дали изобщо ще могат да стигнат до зоните на бойни действия.

Въпросът идва заради неяснотата за това дали корветите ще бъдат допуснати да преминат Босфора. Тази неяснотата идва заради задължението на Турция да не пропуска кораби на воюващи помежду си страни в изпълнение на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Конвенцията регламентира начина, по който военноморски съдове преминават през Дарданелите и Босфора.

Пускането по вода на „Иван Мазепа“ през октомври 2022 г.

Украйна може да опита да спори за това корабите ѝ да бъдат пропуснати, защото отпътуването от Истанбул може технически да бъде представено като такова, което не нарушава спогодбата. Но според експертите, дори корабите да влязат в Черно море и да тръгнат към украински води те веднага ще се превърнат в основни цели за Русия.

„Надявам се войната да е свършила преди тези корвети да влязат в активна служба. Руснаците ще ги очакват и ще се опитат да ги потопят от момента, в който те тръгнат да пресичат [Черно море]“, казва Олег Чубук, който е бивш говорител на флота на Украйна.

Зоблотский също казва, че двата нови кораба ще се превърнат в основни цели за руския флот.

„По-добре е засега да останат в Турция“, казва той.

Кой още помага на Украйна за флота ѝ?

През декември 2023 г. Обединеното кралство и Норвегия съобщиха, че ще застанат начело на нова коалиция. Те казаха, че тя ще предостави дългосрочна подкрепа за флота на Украйна, включително за обучение, екипировка и предоставяне на инфраструктура, които да укрепят украинската отбраната в Черно море.

Лондон обеща да предостави на Украйна и два миночистача. Те обаче все още не са пристигнали за служба, тъй като това също е забранено според Конвенцията от Монтрьо.

Изграждането на „Владимир Велики“ в Миколаив. Снимката е от 2012 г.

Самата Украйна също има добре развито корабостроителство. От началото на войната обаче то е замразено. От тогава флотът претърпя големи загуби, сред които и потапянето на флагмана ѝ „Хетман Сахайдачни“. Украинските сили сами извършиха това с цел да предотвратят това Русия да поеме контрола над кораба.

В момента на пауза е оставено и изграждането на леката фрегата „Володимир Велики“ в Миколаив. Причината е, че южното пристанище често попада под руски атаки. Ако корабът бъде завършен, се очаква той да се превърне в новия флагман на украинския флот.

Източник: www.svobodnaevropa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани