Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Румъния започна изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа

[post-views]

В Румъния започна работата по разширяването на военната авиобаза „Михаил Когълничану“ край Констанца. Тя ще се простира на 2800 хектара и ще включва изцяло нови съоръжения. През 2040 г. може да стане най-голямата военна база на НАТО в Европа, съобщава в свой материал по темата румънската телевизия ТВР Инфо (TVR Info).

Там ще могат да живеят хиляди американски войници със семействата си. Румънската държава ще инвестира почти 2,5 милиарда евро в проекта. Той има за цел да укрепи въздушната инфраструктура, включително нови писти, нова контролна кула, сигнална и радионавигационна система, полетен симулатор, но и хангари. Ще има административни и социални сгради, училища и детски градини, магазини, ресторанти, кино и дори болница. В базата ще живеят 10 хиляди войници от НАТО, заедно със семействата си.

Решението за разширяване на базата идва в контекста на войната, която се води през последните две години на източната граница на Румъния.

“Това е гаранция, потвърждение на ангажиментите на партньорите от НАТО за укрепване на източния фланг. Базата ще стане най-важната структура на НАТО в близост до конфликта”, коментира геополитическият експерт Дорин Попеску.

Американските сили използват базата от 1999 г. В момента в нея са разположени елементи от 101-ва въздушнодесантна дивизия на Съединените щати, както и съюзнически бойни самолети, които помагат в мисиите на въздушната полиция.

Източник: bta.bg

Избрани