Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия, Франция и още 12 членки на ЕС с призив към ЕИБ да увеличи финансирането за отбрана

[post-views]
Германия, Франция и още 12 членки на ЕС с призив към ЕИБ да увеличи финансирането за отбрана

Германия и Франция се присъединиха към 12 други страни членки на Европейския съюз в призива Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да увеличи финансирането си за отбрана като средство за повишаване на сигурността на блока в светлината на руската агресия, съобщава Блумбърг.

На 17-и март страните са изпратили писмо до президента на ЕИБ Надя Калвино, президента на Европейския съвет Шарл Мишел и белгийския премиер Александър де Кро, призовавайки за нова стратегия за финансиране, според копие от писмото, видяно от Блумбърг.

Лидерите на ЕС ще се срещнат на 21-22 март, за да обсъдят сигурността, включително ролята на ЕИБ в отбранителната готовност.

Писмото идва, докато Украйна се мъчи да получи повече боеприпаси и да убеди съюзниците да предоставят повече военна помощ. По-рано през март Блумбърг съобщи, че ЕИБ обмисля начини да разшири подкрепата си за отбранителната индустрия.

„Трябва да проучим различни възможности, които биха позволили на ЕИБ да инвестира в дейности, свързани с отбраната извън съществуващите проекти с двойна употреба. Това би означавало обсъждане и преоценка на текущите дефиниции на проекти с двойна употреба и списъка с изключени дейности, както и преразглеждане на политиката за кредитиране на отбранителната индустрия и други ограничителни елементи“, се посочва в писмото, цитирано от Блумбърг.

Подписалите писмото са лидерите на Финландия, България, Чехия, Дания, Естония, Франция, Германия, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша, Румъния и Швеция, добавя агенцията.

Кредитната институция на ЕС преговаря с Европейската комисия и с други заинтересовани страни, за да започне да инвестира във военни компании, които произвеждат продукти за отбраната, посочва Блумбърг.

В писмото лидерите заявяват също така, че една нова политика на ЕИБ може да има „сигнален ефект“, който ще насърчи допълнителни частни инвестиции и ще направи този тип кредитиране по-приемлив за финансовите пазари и банките.

„Както е сега, финансирането на ЕИБ за сигурността и отбраната обаче е ограничено до проекти с двойна употреба. Инициативата за стратегическа европейска сигурност на ЕИБ и Европейския фонд за отбран, който е част от Европейския инвестиционен фонд, са добре дошли инициативи, но те формират само много малък дял от текущите дейности на ЕИБ“, се казва още в писмото.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани