Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея е доставила 7000 контейнера с боеприпаси на Русия

[post-views]
Северна Корея е доставила 7000 контейнера с боеприпаси на Русия

Северна Корея е доставила на Русия около 7000 контейнера с боеприпаси и друго военно оборудване за войната в Украйна от миналата година насам, предаде АФП.

Това заяви на пресконференция южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик, часове след като Северна Корея изстреля няколко балистични ракети с малък обсег към източните си води тази сутрин. Преди няколко дни Южна Корея и САЩ приключиха военните си учения в региона.

Уон-сик обясни, че първоначално за доставките са използвани кораби, а сега и железопътната инфраструктура.

Северна Корея, посочи Шин, е получила в замяна 9000 контейнера, които са съдържали храна, гориво и военна помощ за укрепване на нейната армия.

Санкциите на Съвета за сигурност на ООН стриктно ограничават вноса на петрол и петролни продукти в Северна Корея.

От началото на 2022 г. Пхенян използва отклоняването на общественото внимание към руската инвазия, за да засили оръжейните изпитания и се опитва чрез Москва, пред която се представи като близък сътрудник, да излезе от дипломатическата изолация и да се присъедини към обединения фронт срещу Съединените щати.

Американски и южнокорейски служители обвиниха Северна Корея, че е снабдила Русия с артилерийски снаряди, ракети и друго оборудване за агресивната война срещу Украйна през последните месеци и че доставките са се ускорили след септемврийската среща на върха между Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани