Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Словения ще предостави 1 милион евро за боеприпаси за Украйна

[post-views]

Словения ще допринесе с 1 милион евро за осигуряването на боеприпаси за Украйна, съобщи словенската агенция СТА.

Словения се присъедини към водена от Чехия инициатива за закупуване на артилерийски боеприпаси за Украйна извън Европа и правителството ще отпусне 1 милион евро за тази цел, заяви министерството на отбраната пред СТА в понеделник. Чуждестранни медии съобщиха, че Украйна ще получи първата доставка до юни.

Правителството на Словения обсъди чешката инициатива на заседание миналата седмица, според публикация на министерството в платформата Екс. Министерството не предостави повече подробности, позовавайки се на поверителността на документите.

Чешкият съветник по националната сигурност Томаш Пояр заяви пред Ройтерс миналата седмица, че украинските войски ще започнат да получават боеприпаси най-късно през юни.

Чешката република предложи закупуване на боеприпаси за Украйна извън Европа миналия месец, тъй като ЕС няма капацитет за производство на боеприпаси. Според базирания в Брюксел новинарски портал Юрактив повече от 15 държави са готови да финансират покупката, сред които не само страни от ЕС, но и Канада, отбелязва  „Slovenia Times“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани