Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът на ЕС се споразумя да предостави помощ от 5 милиарда евро за въоръжените сили на Украйна и за нови санкции срещу Русия

[post-views]

Съветът на ЕС днес постигна съгласие да повиши размерите на помощта за украинските въоръжени сили с 5 милиарда евро чрез специален фонд за подпомагане, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на институцията.

„С този фонд ние ще продължим да помагаме на Украйна да се защитава от руската агресия с всичко необходимо и толкова дълго, колкото е необходимо“, каза върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Външните министри на страните от ЕС днес също така се споразумяха за налагането на нови санкции срещу Русия в отговор на смъртта на опозиционния политик Алексей Навални.

Този ход идва след дирижираното преизбиране на руския президент Владимир Путин този уикенд, отбелязва ДПА. Изборите в Русия бяха помрачени от смъртта на Навални в затворнически лагер в Сибир през февруари.

„Вотът в Русия беше вот без реален избор“, заяви германската външна министърка Аналена Бербок преди срещата на външните министри в Брюксел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани